KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šef Komore medicinskih sestara: Sestrama je plaća povećana za 500, 600 kuna

Screenshot: N1

VEČERAS je na N1 televiziji gostovao predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Na početku je govorio o dodatku na plaću koji je izglasan na vladi. Smatra kako je to povećanje jedan pozitivan korak Ministarstva zdravstva i same vlade.

"500, 600 kuna više, ali dodatak je mogao stići ranije"

"To je negdje oko 500, 600 kuna povećanja na plaću medicinske sestre. Ovaj način na koji su dali da dodatak vrijedi za prošli mjesec pokazuje da je vlada prepoznala medicinske sestre kao bitne djelatnike u borbi protiv virusa", naglasio je Gazić.

Istaknuo je kako je dodatak vjerojatno mogao stići i ranije, ali misli da je ipak dobro što je došao sada jer nije poznato kada će biti kraj pandemije.

Napomenuo je kako je i prije same pandemije u bolničkom sustavu nedostajalo 4500 sestara.

U virovitičkoj Županijskoj bolnici zbog korone ne radi petina sestara

"Ono što je problem jest što imamo sve veći i veći broj medicinskih sestara koje izlaze iz radnog pogona. Županijska bolnica Virovitica vam ima od 250 sestara 50 koje su bolesne ili u samoizolaciji. To je veliki udar na medicinske sestre i na funkcioniranje same bolnice."

Usprkos tome, Gazić je kazao kako se zasad uspijevaju organizirati.

"Radimo gotovo 24 sata dnevno. Imate jednu županijsku bolnicu gdje su sve sestre instrumentarke ispale u jednom danu tako da morate preko noći posuditi od nekoga sestru instrumentarku jer uvijek se može dogoditi ili prometna nesreća ili hitan carski rez, gdje je potrebna medicinska sestra koja je instrumentarka i koja je s iskustvom. Stvarno radimo i kao Komora i kao Ministarstvo zdravstva zajedno da napravimo ono što je najbolje moguće. Trenutno uspijevamo u tom radu. Ono što se nadamo jest da će brojke početi padati", dodao je šef Komore medicinskih sestara.

O bonusu na plaću

Tvrdi da će bonus biti obračunat za studeni ili će biti isplaćen na plaći u prosincu, odnosno u siječnju.

Zaključio je i kako se kod medicinskih sestara ne može dogoditi da netko dobije manju plaću jer sestre ionako odrađuju veliki broj prekovremenih sati.

Pročitajte više