Prvi put na čelu nizozemskog parlamenta zastupnik Wildersove stranke

Foto: Profimedia

Geert Wilders, vođa krajnje desnice u Nizozemskoj i pobjednik izbora održanih 22. studenoga, ponovno je danas ostvario politički uspjeh nakon što je Martin Bosma iz njegove protuislamske Slobodarske stranke (PVV) izabran za predsjednika donjeg doma parlamenta.

Bosma je bio zastupnik iz redova Wildersove stranke u parlamentu od 2006. i prvi je nacionalistički političar koji je izabran za predsjednika parlamenta.

Bosma uvijek na Wildersovoj strani

Bosma je tijesno pobijedio kandidata iz saveza zelene ljevice i laburista unatoč žestokim kritikama iz nekoliko stranaka, koje su rekle da je Bosma uvijek stao na Wildersovu stranu kad bi donji dom nazivao "lažnim parlamentom", a nizozemske suce "potpuno korumpiranima".

Novi predsjednik parlamenta je sam u više navrata rekao da je zabrinut zbog nečega što smatra promišljenim namjerama ljevičarskih elita da se izvorno nizozemsko stanovništvo zamijeni muslimanskim imigrantima.

Pedesetdevetogodišnji Bosma je tijekom današnje dugotrajne rasprave obećao da će biti neutralan predsjednik u skladu s nizozemskom tradicijom.

Wilders mora pronaći partnere za formiranje vlasti

Wildersov PVV jasan je pobjednik izbora, no s obzirom na to da je osvojio oko četvrtinu ukupnog broja glasova, mora pronaći partnere kako bi formirao vladajuću koaliciju.

Dosad mu to nije pošlo za rukom, a dva njegova ključna potencijalna partnera izrazila su ozbiljne sumnje glede suradnje s njim.

Pročitajte više