Šef misije EU-a u Sloveniji negira tvrdnje o pritisku u pogledu ICC-a

ŠEF MISIJE EU-a u Sloveniji Erwan Fouere izjavio je u utorak da Bruxelles ne izvodi pritisak na zemlje nečlanice u pogledu potpisivanja bilateralnog sporazuma s SAD-om nego nastoji da se učinkovito provodi Rimski statut kao pravni temelj Međunarodnog kaznennog suda (ICC).

"EU stalno naglašava da nijedna država na svijetu ne bi smjela poduzeti aktivnosti koje potkopavaju učinkovito djelovanje ICC-a", rekao je Fouere za slovensku agenciju STA. On je dodao da se Europska unija trudi uvjeriti SAD da je djelovanje ICC i u interesu te države, te najavio da će se krajem tjedna o spomenutom pitanju održati sastanak u Bruxellesu. Na sastanak će, kako je dodao biti pozvani i slovenski predstavnici. U međuvremenu kako je dodao temelj za raspravu o ICC-u ostaju smjernice koje je EU pripremila u rujnu prošle godine.

Američki predstavnici koji su u ponedjeljak u ljubljani s predstavnicima slovenskog ministarstva vanjskih poslova imali razgovore usmjerene na želju SAD da sa Slovenijom potpiše bilateralni sporazum kojim bi američki građani bili izuzeti od izručenja ICC-u naveli su da Europska unija izvodi pritisak ne samo na zemlje koje ulaze u EU nego i na one koje su daleko od članstva.

"Riječ je o vrlo aktivnoj kampanji cilj koje je potkopati naša nastojanja", rekao je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka jučer američki veleposlanik u Ljubljani Johnny Young. On je dodao kako SAD žele potpisati bilateralne sporazume o neizručenju svojih građana ICC-u jer strahuje od politički motiviranih tužbi protiv svojih građana. "Nismo članovi tog suda, pa ne možemo biti niti pod njegovom jurisdikcijom", tvrdi Young.

Pročitajte više