Šef NATO-a: Moskva je pokrenula rat s jednim ciljem. Sad je jasno da je propao

Foto: EPA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu izrazio je uvjerenje da je budućnost Ukrajine u zapadnom obrambenom savezu. Moskva je pokrenula ovaj rat s ciljem da Ukrajini "zatvori vrata NATO-a, uskraćujući joj pravo da izabere vlastiti put", rekao je Jens Stoltenberg u videoporuci.

"Ali događa se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada", naglasio je. "Ukrajina će se pridružiti NATO-u. Nije pitanje hoće li, nego kada", rekao je.

Ruske snage pokrenule su sveobuhvatnu invaziju na susjednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. veljače 2022. "Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu. Radi vaše sigurnosti i naše", rekao je Stoltenberg.

Situaciju na bojišnici opisao je kao "izuzetno ozbiljnu" i rekao da "nema naznaka" da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir. "Ali ne smijemo gubiti nadu. Ukrajina je opetovano pokazala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost", rekao je, pohvalivši ukrajinske snage. "Vratili ste polovicu teritorija koji je Rusija zauzela. Potjerali Rusiju s velikih dijelova Crnog mora. I nanijeli teške gubitke ruskim snagama."

Rekao je da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile milijarde dolara pomoći, uključujući "topničko streljivo, protuzračnu obranu i borbene čamce... F-16 opremu i rezervne dijelove, dronove i opremu za razminiranje". "Još je podrške na putu", obećao je.

Pročitajte više