Šef NATO-a nakon sastanka s Vučićem: Pozivam sve strane da izbjegnu nasilje na Kosovu

Na fotografiji: Blokirana cesta na Kosovu Screenshot: Twitter

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na mir nakon sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, s kojim je razgovarao o nedavnom jačanju napetosti na Kosovu.

"Pozivam sve strane na suzdržanost i izbjegavanje nasilja", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s Vučićem u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. 

Stoltenberg je ugostio Vučića nakon spora koji je krajem srpnja izbio oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata zbog kojeg su bile podignute barikade i pucalo se kod kosovsko-srpske granice.

KFOR, mirovna misija NATO-a, koja ima 4000 pripadnika, tim je povodom poručio da pozorno prati situaciju i da je spreman intervenirati "bude li stabilnost ugrožena".

"KFOR će poduzeti sve što bude potrebno"

Pozdravivši sada bolju situaciju, Stoltenberg je ponovio da će KFOR "poduzeti sve što bude potrebno kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu".

Takva odluka bit će proporcionalna kako bi se smanjilo napetosti, rekao je, naglasivši da će NATO, bude li potrebno, rasporediti još svojih snaga. 

Razgovarajući kasnije s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, Stoltenberg je pozvao obje strane da riješe nesuglasice političkim razgovorima u organizaciji Europske unije.

"To je prilika da Kosovo dokaže da je odgovoran akter u euroatlantskoj zajednici", rekao je Stoltenberg.

Vučić: Očekujem teške razgovore s kosovskim premijerom

Kurti je pohvalio doprinos NATO-a sigurnosti Kosova, ponovivši želju Kosova da pristupi Sjevernoatlantskom savezu. Kosovo je proglasilo neovisnost 2008., ali Srbija ga ne priznaje. Većina članica NATO-a i EU priznaje Kosovo kao neovisnu državu.

Vučić je rekao da očekuje teške razgovore s kosovskim premijerom u četvrtak jer se dvije zemlje ne slažu gotovo ni oko čega, ali je naglasio da su mir i stabilnost ključni.

"Imamo svoju povijest, koja nije laka ni jednostavna. Ali želimo ojačati suradnju... i želimo izbjeći bilo kakvu mogućnost za eskalaciju i sukob", rekao je. 

Dodao je da treba razumjeti da postoji "nova generacija mladih" koji Kosovo smatraju srpskim teritorijem i koji više "neće trpjeti teror".

Pročitajte više

 

Pročitajte više