Šef NATO-a: Ovo je opasnost za sve nas. Počinje ključna faza rata

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg govorio je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Ono što sada vidimo je brutalnost razmjera kakve nismo vidjeli u Europi od Drugog svjetskog rata", rekao je. "I ovo je izuzetno ozbiljno. To je užasno i, naravno, uzrokuje patnju ukrajinskog naroda", rekao je.

"Ali to je također opasno za sve nas. I vidimo prirodu rata predsjednika Putina, njegov nedostatak poštovanja i vladavine prava, međunarodnih pravila, kao i nedostatak poštovanja osnovnih ljudskih prava", dodao je.

 

Rusi mijenjaju fokus

NATO očekuje da će Rusija pokušati zauzeti cijeli Donbas. Rusija sljedećih tjedana planira poduzeti napade na istoku i jugu Ukrajine kako bi pokušala zauzeti cijelo područje Donbasa i napravila kopnenu vezu s okupiranim Krimom, rekao je Stoltenberg.

“Ovo je ključna faza rata. Dok se Ukrajina suočava s novim napadima, ministri vanjskih poslova država članica razgovarat će što još možemo poduzeti da joj pomognemo”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka šefova diplomacija 30 država članica NATO-a.

Stoltenberg je rekao da su saveznici odlučni u pomaganju Ukrajini te da će ministri razgovarati o slanju protutenkovskog oružja, protuzračnih sustava, kibernetičkoj pomoći, opremi za zaštitu od kemijskih i bioloških prijetnji.

“Očekujem da ćemo odlučiti da učinimo više za partnere NATO-a, koji su ranjivi na ruske prijetnje i miješenja, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stoltenberg.

Prozvao Kinu

Glavni tajnik kaže da ukrajinske snage pružaju snažan otpor ruskoj agresiji i oslobađaju svoj teritorij, što prisiljava Ruse da mijenjaju svoje ratne planove.

“Ali Moskva ne odustaje od svojih ambicija u Ukrajini. Sada vidimo značajno povlačenje trupa oko Kijeva kako bi se pregrupirali, ponovno naoružali i opskrbili i onda se preusmjerili na istok”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da se u sljedećim tjednima očekuje ruska ofenziva na istoku i jugu Ukrajine “kako bi zauzeli cijeli Donbas i stvorili kopnenu vezu s okupiranim Krimom”.

Prozvao je Kinu da "ne želi osuditi rusku agresiju", optužujući je da se "pridružila Moskvi u preispitivanju prava naroda da izaberu vlastiti put".

Pročitajte više