Šef NATO-a: Pobrinut ćemo se da Rusija bude svjesna što bi značio nuklearni napad

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je Vladimira Putina rekavši da ruski predsjednik "koristi opasnu i bezobzirnu nuklearnu retoriku".

Reuters prenosi kako je Stoltenberg rekao da se nuklearni rat nikada ne smije povesti te da je Putinov govor pokazao da rat ne ide prema njegovim planovima. Kazao je i da su njegove riječi eskalacija, ali ne i iznenađenje. 

Čelnik NATO-a rekao je da se Putin preračunao u Ukrajini i pogriješio. Ustvrdio je i da su ruske trupe loše opremljene i nemaju odgovarajuće zapovijedanje i kontrolu te da bi prisutnost većeg broja ruskih vojnika neizbježno eskalirala sukob.

Obećao je da će se NATO pobrinuti da u Moskvi ne bude nesporazuma oko toga što bi značilo korištenje nuklearnog oružja i dodao da do sada NATO nije uočio nikakve promjene u poziciji Rusije kada je riječ o nuklearnom oružju. Podsjetio je da je Putin prije šest mjeseci, samo tri dana nakon što je započela najnovija ruska invazija na Ukrajinu, svojim nuklearnim snagama naredio stanje visoke pripravnosti.

Tijekom intervjua s glavnom urednicom Reutersa Alessandrom Galloni dodao je da je NATO pružio neviđenu potporu Ukrajini i da je bio u bliskom dijalogu s obrambenom industrijom kako bi se povećala proizvodnja oružja i streljiva.

Stoltenberg je rekao i da se nada da će rat u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom, ali da Kijevu ishod tih pregovora mora biti prihvatljiv. 

 

Pročitajte više