Šef NATO-a posjetio južni Kavkaz. Rusija: Pažljivo pratimo taj posjet

Foto: EPA

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je pozdravio armensku solidarnost s Ukrajinom, na kraju trodnevnog putovanja prijestolnicama država južnog Kavkaza, koje je Kremlj pozorno pratio i kritizirao. Stoltenberg je danas u Jerevanu zaključio trodnevno putovanje na kojem se, osim s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, sastao i s čelnicima Azerbajdžana i Gruzije. 

Stoltenberg je zadnjeg dana turneje pozvao Armeniju i Azerbajdžan da potpišu mirovni sporazum nakon rata u Nagorno-Karabahu iz kojeg je Baku izašao kao pobjednik. Čelnici dviju država nedavno su objavili kako su bliže nego ikad postizanju sporazuma. "Armenija i Azerbajdžan imaju mogućnost postići trajni mir", rekao je Stoltenberg u Jerevanu, prenosi France Presse. 

Rusija: Pažljivo pratimo Stoltenbergov posjet

"Pozivam dvije zemlje da pronađu dogovor kako bi otvorile put prema normalizaciji odnosa", istaknuo je glavni tajnik NATO-a, dodavši da je stabilnost Kavkaza "važna i za euroatlantsku sigurnost". 

Kremlj je kritizirao Stoltenbergov posjet regiji južnog Kavkaza, nekadašnjem dijelu Sovjetskog Saveza, kazavši kako pokušaji NATO-a da pojača svoju prisutnost na tom području neće pridonijeti njegovoj sigurnosti. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako pažljivo prate Stoltenbergov posjet, no i da su "takvi kontakti suvereno pravo država Kavkaza", piše Reuters. 

Armenija: Ne podržavamo ofenzivu na Ukrajinu

Rusija, povijesno najdominantnija svjetska sila na tom području, sada se tamo bori za utjecaj sa Zapadom te državama poput Turske i Irana. Gruzija, čije su regije Južna Osetija i Abhazija pod ruskom okupacijom, dugo iskazuje namjeru pridruživanja NATO-u, dok Azerbajdžan održava vrlo bliske odnose s Turskom, članicom Sjevernoatlantskog saveza. 

Armenija, donedavno najbliskiji saveznik Rusije na Kavkazu, proteklih se godina spori s Moskvom, između ostalog i zbog neuspjeha Moskve da je obrani od Azerbajdžana. Iako je Armenija i dalje potpisnica Sporazuma o kolektivnoj sigurnosti, saveza bivših sovjetskih republika kojim dominira Moskva, Jerevan ponavlja da ne podržava ofenzivu Rusije na Ukrajinu te je Kijevu poslao humanitarnu pomoć. 

Pročitajte više