Šef NATO-a: Priština ne može poduzimati jednostrane, destabilizirajuće korake

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom, nakon što je prije dva dana izbio sukob između kosovske policije i prosvjednika koji se protive preuzimanju dužnosti albanskih gradonačelnika u etnički srpskim područjima.

Stoltenberg je rekao da je s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom razgovarao o Kosovu te je naglasio da se Priština i Beograd moraju uključiti u dijalog pod pokroviteljstvom EU. "Priština mora deeskalirati napetosti i ne poduzimati jednostrane, destabilizirajuće korake", rekao je Stoltenberg na Twitteru.

Srbi bojkotirali izbore

Srbi, koji čine većinu stanovništva u sjevernom dijelu Kosova, ne prihvaćaju kosovsku deklaraciju o nezavisnosti od Srbije iz 2008. i još uvijek vide Beograd kao svoj glavni grad, više od dva desetljeća nakon završetka rata 1999. Etnički Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova.

Srbi su odbili sudjelovati na lokalnim izborima u travnju, a albanski kandidati pobijedili su u sve četiri općine s odazivom od 3.5 posto. Lokalni Srbi, uz podršku Beograda, rekli su da neće prihvatiti gradonačelnike.

Policija čuvala urede gradonačelnika

U petak je tri od četiri gradonačelnika ispratila policija u njihove urede. Prosvjednici su ih gađali kamenjem, a nakon toga ih je policija rastjerala suzavcem i vodenim topovima. Teško naoružana policija u oklopnim vozilima i danas je čuvala urede gradonačelnika.

U zajedničkom priopćenju veleposlanstava Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva te ureda EU u Prištini, Kosovo je upozoreno da ne koristi mjere koje bi mogle pojačati napetosti.

"Snažno upozoravamo sve strane da ne poduzimaju radnje koje bi mogle utjecati na sigurno okruženje i koje bi mogle rasplamsati napetosti ili promicati sukob", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više