Šef NATO-a će pokušati nagovoriti Erdogana da podrži ulazak Švedske u Savez

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO-a nazočit će u subotu u Ankari svečanoj prisezi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, objavio je u petak NATO, nakon što je Jens Stoltenberg ranije najavio da će posjetiti Tursku kako bi je pokušao uvjeriti da podrži ulazak Švedske u NATO "što je moguće prije".

Tijekom posjeta u subotu i nedjelju imat će bilateralne sastanke s Erdoganom i nekoliko visokih turskih dužnosnika, po priopćenju NATO-a. Jens Stoltenberg najavio je u četvrtak da će uskoro posjetiti Tursku kako bi je pokušao uvjeriti da podrži ulazak Švedske u NATO.

Turska traži izručenje desetak militanata

Turska i Mađarska posljednje su od 31 države članice NATO-a koje još nisu ratificirale pristupanje Švedske u Sjevernoatlantski savez. Finska je formalno postala članica NATO-a 4. travnja. Ponovno izabran za predsjednika 28. svibnja, Erdogan blokira švedsku kandidaturu predbacujući Stockholmu da pruža utočište kurdskim militantima koje Turska smatra "teroristima".

Traži izručenje nekoliko desetaka militanata. No Švedska ističe da od Ankare nije dobila precizan popis imena i da su neovisni sudovi ti koji u konačnici o tome odlučuju. Švedski parlament usvojio je novi zakon koji zabranjuje aktivnosti povezane s ekstremističkim skupinama postroživši time zakonske mjere protiv terorizma. 

Zakon je stupio na snagu u četvrtak čime je Švedska ispunila jedan od ključnih turskih zahtjeva. "Uvjeren sam da će i Mađarska ratificirati protokol o pristupanju", rekao je u Stoltenberg u četvrtak na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Oslu.

U nedjelju prosvjed Kurda u Stockholmu

Na tom je sastanku šef švedske diplomacije Tobias Billstrom rekao da njegova zemlja sada ispunjava sve uvjete za pristupanje NATO-u, "uključujući novi zakon o terorizmu" i pozvao Tursku i Mađarsku da je više ne blokiraju. Mnogi ministri izrazili su u Oslu želju da odluka o primanju Švedske bude donesena prije summita NATO-a u Vilniusu 11. i 12. srpnja, što je Stoltenberg u utorak ocijenio "sasvim mogućim".

No dogodio se novi incident koji podcrtava krhkost švedske kandidature. Prokurdska skupina objavila je početkom tjedna na društvenim mrežama videosnimku na kojoj se na švedskom parlamentu vidi projekcija zastave Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju Ankara i mnogi drugi smatraju terorističkom organizacijom.

Turska je to osudila kao "neprihvatljivo" i zatražila od Stockholma da spriječi prosvjed militanata bliskih PKK i kurdskim oružanim skupinama u Siriji predviđen za nedjelju u švedskom glavnom gradu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više