Šef obavještajaca Moldavije: Imamo informaciju. Rusija će pokušati izazvati prosvjede

Foto: EPA

Šef obavještajne sigurnosne službe Moldavije danas je rekao da će Rusija pokušati izazvati prosvjede u zemlji i umiješati se u skorašnje predsjedničke izbore te tako destabilizirati stanje kako bi poremetila plan pridruženja Europskoj uniji.

Aleksandru Musteata, ravnatelj Informativne i sigurnosne službe, rekao je da je njegova agencija presrela rekordnu razinu aktivnosti ruskih sigurnosnih službi od 2023. te da ove godine očekuje još više destabilizirajućih akcija.

Odnosi Moldavije i Rusije su se raspali

Musteata tvrdi da se ruske obavještajne službe ove godine namjeravaju umiješati u izborni proces. "Imamo informacije da će pokušati kompromitirati referendum o europskoj integraciji, umiješati se u predsjedničke izbore te također diskreditirati institucije i političare koji podržavaju pridruživanje Moldavije Europskoj uniji", rekao je Musteata.

Odnosi Moldavije i Rusije su se raspali nakon što je Kišinjev zacrtao proeuropski put i optužio Moskvu da želi destabilizirati zemlju. Predsjednica Maia Sandu je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i odlučna je pridružiti Moldaviju europskom bloku i NATO-u.

Pročitajte više