Američki ministar obrane: Snažno se protivimo novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji

Foto: EPA

AMERIČKI ministar obrane Lloyd Austin rekao je jučer svom turskom kolegi da se "snažno protivi" novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i izrazio zabrinutost zbog eskalacije situacije u toj zemlji, priopćio je Pentagon.

Austin je u pozivu izrazio sućut zbog napada u Istanbulu 13. studenog, dodaje se u priopćenju.

"Također je izrazio zabrinutost zbog eskalacije akcije u sjevernoj Siriji i Turskoj, uključujući nedavne zračne napade, od kojih su neki izravno ugrozili sigurnost američkog osoblja koje radi s lokalnim partnerima u Siriji na porazu ISIL-a", stoji u priopćenju u kojem se koristi akronim za militantnu skupinu Islamsku državu.

Turska "neutralizirala" više od 300 kurdskih militanata

"Ministar Austin pozvao je na deeskalaciju i izrazio snažno protivljenje ministarstva novoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji", navodi američka strana.

Turska je prije par dana objavila da je "neutralizirano" više od 300 kurdskih militanata u ofenzivi koja je pokrenuta u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku. 

Ankara koristi izraz "neutralizirani" za ubijene ili zarobljene militante.

Operacija je bila usmjerena na Jedinice narodne zaštite (YPG) i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK), a izvedena je tjedan dana nakon bombaškog napada u Istanbulu, u kojem je ubijeno šest osoba, a ranjeno više od 80. 

Turska: Nismo gađali područje pored američke baze

Ankara za napad okrivljuje YPG i PKK, a obje skupine odbacuju te optužbe.

U međuvremenu je ministar obrane Hulusi Akar demantirao izvješća da je u turskim udarima pogođeno područje blizu američke baze u Siriji. "Ne dolazi u obzir da bismo naštetili koalicijskim snagama ili civilima", rekao je ministar.

Washington podržava YPG u borbi protiv militanata Islamske države. Upozorio je da bi turska ofenziva mogla ugroziti te napore.

Pročitajte više

 

Pročitajte više