Šef kriptobanke optužen za davanje mita. Prijeti mu više od 100 godina zatvora

Foto: EPA

SAM Bankman-Fried, osnivač propale kriptotvrtke FTX, optužen je za podmićivanje najmanje jednog kineskog dužnosnika. Tereti ga se da je odobrio davanje mita od "najmanje 40 milijuna dolara" kako bi pokušao dobiti pristup računima za trgovanje koje su zamrznule kineske vlasti, piše BBC

Optužbe su dodatak slučaju prevare pokrenutom prošle godine nakon kolapsa FTX-a. Bankman-Fried se ranije izjasnio da se ne osjeća krivim. Trenutno se nalazi u kućnom pritvoru, u kući svojih roditelja u Kaliforniji, gdje čeka suđenje. Ažurirana optužnica navodi da je Bankman-Fried odobrio mito nakon što su kineske vlasti zamrznule račune na kojima se nalazila približno milijarda dolara u kriptovaluti, koja je pripadala njegovoj tvrtki Alameda Research.

FTX završio u stečaju nakon naglog povlačenja sredstava

Navodno podmićivanje uslijedilo je nakon višemjesečnih pokušaja da se pristupi fondovima, za koje je Bankman-Fried vjerovao da su zamrznuti u sklopu istrage druge trgovačke tvrtke. Sve se to događalo prije dramatičnog kolapsa FTX-a prošle godine, kada su izvještaji o financijama tvrtke doveli do navale povlačenja sredstava, što je tvrtku gurnulo u stečaj.

Nakon kolapsa, zbog kojeg mnogi ljudi nisu mogli pristupiti svojim sredstvima, podignuta je kaznena prijava protiv Bankman-Frieda. Optužen je da je nepropisno koristio depozite klijenata u FTX-u za financiranje svoje druge tvrtke Alameda Research, kupnju imovine i političke donacije. 

Priznao je propuste u upravljanju

Kolaps FTX-a je bacio dodatnu sumnju na kriptoindustriju, koja se već suočavala s velikim padovima vrijednosti Bitcoina. Bankman-Fried je bio jedna od najistaknutijih osoba u sektoru, vodio je burzu koja je imala više od milijun korisnika i koju su neki rangirali kao treću najveću svjetsku platformu za trgovanje.

Bankman-Fried je priznao propuste u upravljanju, ali je zanijekao prevaru. Trojica njegovih najbližih suradnika priznala su krivnju i surađuju s istražiteljima. Prijeti mu više od 100 godina zatvora ako bude osuđen.

Pročitajte više

 

Pročitajte više