Šef propale kriptomjenjačnice koji je imao 27 milijardi dolara: Ostalo mi je 100.000

Foto: Profimedia, Shutterstock

SAM Bankman-Fried, suosnivač i bivši glavni izvršni direktor kriptomjenjačnice FTX prije nego što je ovaj mjesec iznenada bankrotirala, rekao je za Axios da mu je preostalo samo 100.000 dolara nakon što je njegovo kriptocarstvo propalo zbog lošeg financijskog upravljanja. 30-godišnjak je u jednom trenutku imao neto vrijednost od preko 27 milijardi dolara.

"Smijem li reći negativan broj?" rekao je Bankman-Fried kada su ga mediji pitali o njegovim financijama. "Mislim, nemam pojma. Ne znam. Imao sam 100.000 dolara na bankovnom računu kad sam posljednji put provjerio. Komplicirano je. Uglavnom sve što sam imao bilo je vezano za tvrtku", rekao je.

FTX trenutno prolazi kroz stečajni postupak, a za ono što je aktualni stečajni upravitelj zatekao kaže da nikada u svojoj karijeri nije vidio. "Nikad u svojoj karijeri nisam vidio tako potpuni neuspjeh korporativnih kontrola i takav potpuni nedostatak pouzdanih financijskih informacija kao što se to dogodilo ovdje", rekao je u sudskom podnesku.

Navodno je još uvijek na Bahamima, gdje je potrošio milijune dolara 

Nakon što je FTX podnio zahtjev za bankrot, Bloomberg je smanjio vrijednost Bankman-Friedovih kompanija na 1 dolar, skinuvši ga s popisa milijardera. I dalje je imao 7.4 posto udjela u aplikaciji za trgovanje Robin Hood, ali to je sada upitno jer je u središtu tužbe koju je pokrenula bankrotirana tvrtka za kriptozajmove BlockFi koja traži povrat tih dionica kako bi pokrila dugove Bankman-Frieda.

Bankman-Friedove financije nisu u potpunosti poznate. On je navodno još uvijek na Bahamima, gdje je FTX potrošio stotine milijuna dolara kupujući nekretnine za osoblje i Bankman-Friedovu obitelj. Njegovi komentari o njegovom trenutnom bogatstvu također su nejasni, a novac na bankovnom računu ne predstavlja cjelokupnu neto vrijednost pojedinca. Axios će cijeli intervju s Bankman-Friedom objaviti u četvrtak.

Od kolapsa FTX-a, Bankman-Fried je pokrenuo PR ofenzivu u kojoj se ispričava i često tvrdi da ne zna ništa o aktivnostima vlastite tvrtke. Rekao je da ne zna programirati. 

Pročitajte više