Šef ruske svemirske agencije objavio sliku: "Ovo je najsigurnije mjesto na svijetu"

Foto: Dmitrij Rogozin/Telegram

NAJSIGURNIJE mjesto na Zemlji je pored ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat, objavio je danas Dmitrij Rogozin, glavni direktor ruske svemirske agencije Roscosmosa.

Rogozin je objavio fotografiju na kojoj stoji pored rakete s glavnim projektantom Sarmata Vladimirom Degtjarom i Aleksandrom Gavrilovom, generalnim direktorom tvornice Krasmaš, u kojoj se sastavljaju rakete. Rogozin je ovo mjesto nazvao najsigurnijim na Zemlji.

"Zastrašujuća raketa stvorena s velikom ljubavlju"

"Zašto? Da, zato što stojimo pored zastrašujućeg Sarmata, stvorenog s velikom ljubavlju i poštovanjem u našim vojnim tvornicama i sastavljenog u Krasmašu. Ovo je najsigurnije mjesto na Zemlji", napisao je Rogozin na svom Telegram kanalu.

Rusija je objavila da je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat izvršeno 20. travnja te da je bilo uspješno.

Planiraju razmjestiti oko 50 Sarmata

Ranije je Rogozin rekao da Rusija planira do kraja jeseni napraviti i razmjestiti oko 50 međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade.

Sarmat ima doseg od 18 tisuća kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ovo bi omogućilo Rusiji da dosegne mete diljem svijeta lansirajući rakete preko Sjevernog ili Južnog pola. Prvi Sarmati bit će stacionirani u Krasnojarskom kraju.

Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u travnju kako bi zaprijetio Zapadu u kontekstu ruskog rata u Ukrajini. Raketa bi mogla nadvladati sve vrste obrane i natjerati države da bolje razmisle prije nego što zaprijete Rusiji, izjavio je tada Putin.

Pročitajte više