Šef Socijaldemokrata: Nisam bio na jučerašnjem prosvjedu oporbe. Nije mi žao

Foto: HRT/HTV

Predsjednik stanke Pravedna Hrvatska Milan Vrkljan i predsjednik stranke Socijaldemokrati Davorko Vidović gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4". Komentirali su političke aktualnosti i nadolazeće parlamentarne izbore. 

Vidović je poručio kako se ne smije prijeći granica da se društvo radikalizira i dijeli. "Taj tip razbijanja socijalne kohezije može biti dugoročno poguban. Izbori bi trebali biti sjajna demokratska prilika građanima, da demokratski odluče o onima koji će ih voditi", rekao je. 

"Nemamo više sučeljavanje stranaka i programa, imamo sukob dvaju političkih ega. Vjerujem u snagu, ozbiljnost i mudrost hrvatskih građana koji neće nasjesti na taj vrlo površni način podjele društva i da će znati izabrati ono što je odgovorno, ozbiljno, pametno i korisno za njih i njihovu djecu", dodao je. 

Vrkljan: Imamo eskalaciju Milanovićeve politike

Vrkljan je podsjetio kako je u saboru još prije tri godine govorio da Milanovićeva politika nije dobra. Milanović je posvađao Hrvatsku sa svim europskim zemljama, članicama NATO-a, zemljama koji su naši partneri. Govorio sam kako je došlo vrijeme da se mora postaviti pitanje odgovornosti, opoziva Milanovića u saboru", kazao je. 

"U to vrijeme nije bilo sluha za takav prijedlog. Danas imamo eskalaciju Milanovićeve politike. Evidentno pripada političkom istoku. Zastupa ruske interese u ovom prostoru. Pokušava od Hrvatske napraviti ono što je napravljeno u Crnoj Gori i BiH. Milanović gura Hrvatsku u anarhiju", nastavio je Vrkljan.

Osvrnuo se i na izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a. Objasnio je kako je podržao Turudića jer su u stranci smatrali da je to ispravan put. "Nakon toga pojavila se histerija u društvu i politici koju je predvodio predsjednik Milanović. Zbog čega se takva histerija razvija?" zapitao se.

"Zaključak je jedini da predsjednik Milanović ima zadatak i odrađuje zadatak ili osobno ima strah od ulaska Ivana Turudića u pravosudni sustav. Kroz tri mjeseca postat će jasno zbog čega Milanović tako reagira", istaknuo je. 

Vidović: Pištolji i meci su opasan znak

Vidović smatra da su pištolji i meci loš znak u izbornoj kampanji oko osobe koja izaziva prijepore između oporbe i vladajućih. "Trebalo bi što brže istražiti i vidjeti o čemu se tu radi. Pištolji i meci u automobilima krajnje su zabrinjavajući i opasan znak koji bi trebao sve aktere u politici prizemljiti", naveo je. 

Govorio je i jučerašnjem prosvjedu lijeve oporbe u pet hrvatskih gradova, naglasivši kako ne žali što nije u tom društvu. "Izvorna ideja s kojom sam krenuo prije nekoliko mjeseci, da se na ozbiljnijem konceptu okupi lijevo centristička oporba, na temelju vrijednosti koje bi jamčile da ova zemlja ima šansu za razvoj i napredak, to se nije dogodilo", kazao je. 

"Cijeli slučaj se pretvorio u spašavanje vojnika Grbina. Ostao je opustošeni SDP s nekolicinom ljudi koji traže političko preživljavanje. Lijevi birači su kritičniji birači, manje su podložni sindromu krda. Lijevi birači će tražiti one koji nešto nude", uvjeren je. 

"Socijaldemokrati imaju ozbiljan program, velikih i radikalnih reformi u ovoj zemlji i nadam se da ćemo imati priliku doći do tih ljudi. Nadam se da će to biti dovoljno da građani prepoznaju da postoji alternativa u odnosu na klijentelistički HDZ i klijentelističku, bezidejnu organizaciju u što se pretvorio SDP", napomenuo je. 

Vrkljan: Ne dijelimo političko tijelo na ljevicu i desnicu

Vrkljan tvrdi kako u stranci ne dijele hrvatsko političko tijelo na ljevicu i desnicu jer to u takvom obliku ne postoji. "Dijelili smo ih na one koji su politički istok i one koji su politički zapad. U Pravednoj Hrvatskoj pozivamo sve političke stranke koje su politički zapad da stanu iza našeg slogana - 'Za Hrvatsku s prvim bijelim poljem'", rekao je. 

"To je nastavak na 1990. godinu kad je Tuđman pozvao narod na obranu i ustanak protiv komunizma, kad su bili prvi parlamentarni izbori, kad je Hrvatska krenula u smjeru koji je sad dosegnula", zaključio je.

Pročitajte više