Šef Socijaldemokrata: Od porezne reforme će profitirati samo 120.000 Nepalaca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Socijaldemokrata Davorko Vidović gostovao je u Oporbenom zarezu. Komentirao je novi Zakon o izbornim jedinicama, poreznu reformu i promjene u mirovinskom sustavu. "Volio bih da vlada predlaže dobre stvari, tada ne bih imao problem. Ovo što smo imali posljednji tjedan u vezi porezne reforme i izbornog zakona je toliko loše za Hrvatsku sa svih mogućih aspekata", kazao je. 

"Cjelokupna javnost se treba zapitati što se to događa. HDZ bi mogao zaraditi mandat ili dva s 'jerrymanderingom'. Utoliko je jasno i opasnije, razlog za donošenje ovakvog zakona od strane HDZ-a", dodao je. Tvrdi kako se ovakvi zakoni tiču cijelog društva te da su čak tijekom devedesetih donošeni na "zdraviji" način.

"Ovaj zakon se ne tiče samo jedne stranke nego duboko i dalekosežno definira kako se demokracija prakticira u jednoj zemlji... Ovakav zakon je dva puta donošen u vrijeme Franje Tuđmana gotovo konsenzualno", podsjetio je. Smatra da je simptomatično da struka nije dala nikakav prijedlog i da nije postignuta odgovarajuća doza konsenzusa.

"Potrebno je stvoriti konsenzus"

"Pretpostavlja se da bi se prvo trebalo čuti stručnjake, ustavne stručnjake, demografe itd. Potom se traži što je moguće širi konsenzus. To smo mi kao oporba silno zagovarali", istaknuo je. Govorio je i o SDP-ovim potezima dok je ta stranka bila na vlast. 

"Kolegama u oporbi sam rekao da moramo biti spremni u korist najboljeg interesa zaštite demokracije, prihvatiti da nećemo gledati ono što je najbitniji jednoj stranci. HDZ je upravo to napravio... Da sam sad član SDP rekao bih da smo i mi činili greške, ali više nisam član SDP-a", poručio je. 

Vjeruje kako je potrebno stvoriti konsenzus, poput onoga na kojem je nastala Hrvatska. "Konsenzusom smo uspjeli stvoriti i obraniti državu. Imali smo suglasje. Postoje neke stvari oko kojih je pristojnost politički običaj. Čini mi se da HDZ ništa ne bi izgubio da je prihvatio ekspertno donošenje prijedloga", naveo je. 

"Rast plaća je zapravo perfidna igra"

Cijela priča se bazira na suspektnim popisima birača kojih nema, izborni zakon se tako ne donosi. Ovdje je u pitanju demonstracija političke sile, to je ono što je opasno. Predsjednik vlade Andrej Plenković je rekao: 'Ja mogu što hoću'. Kroz medije treba prokazivati takav način odlučivanja, ne treba dići ruke", uvjeren je. 

Osvrnuo se i na rast plaća, komentiravši da je to zapravo "perfidna igra". "To je jedna od najperfidnijih tvrdnji, u mom dugom sjećanju na politička zbivanja, malo je tako perfidno odigranih igara", kazao je. 

"Mi smo počeli o tome razgovarati prije pet tjedana. Svi smo pričali o toj reformi, to je nametnuta tema, dozirano su puštani baloni. Ono što je prikazano nema veze ni sa jednim ciljem kojega je premijer deklarirao. Nikome se neće povećati plaće", nastavio je. Ipak, priznao je da će se dijelu stanovništva podići minimalac. 

"Poduzetnicima treba predvidljiva situacija"

"Od ovoga će profitirati 120 tisuća Nepalaca i malo Hrvata koji rade na minimalac, a ovi koji će dobiti tu crkavicu od 1.5 do 2 eura povećanja, to će inflacija pojesti za mjesec dana. Druga katastrofalna posljedica su dvije intervencije u porezni i mirovinski sustav. To se ne radi u ozbiljnim zemljama. Porezni sustavi moraju biti što jednostavniji, stabilniji, dugotrajniji. Poduzetnicima treba predvidiva situacija", tvrdi šef Socijaldemokrata.

Ponovio je da velik teret pada na jedinice lokalne samouprave i poslodavce. "Sve jedinice lokalne samouprave postaju porezni zakonodavac. Poslodavci će morati uvesti potpuno novi software za izračun plaća, to košta. To su rizične operacije koje se moraju pripremati mjesecima. Porezni sustav je u puno lošijem stanju nego što je bio", smatra Vidović. 

Ukazao je i na velik broj nepravilnosti u mirovinskom sustavu. "Treća stvar, mirovinski sustav; dakle, oslobađanje u fiksnom iznosu za 300 eura od obaveze plaćanja doprinosa, tu dolazi do problema izračuna. To su veliki problemi. Tih 300 eura postaje pravo, nakon nekoliko godina netko će se zapitati zašto se to ne indeksira. Netko će tražiti 500 eura", predviđa. 

"Ovo je početak kraja likvidacije prvog stupa"

Vjeruje kako će doći raspada prvog stupa mirovinskog osiguranja. "Dolazi do velike nepravde u sustavu. Potpuno je zanemareno načelo uzajamnosti u mirovinskom sustavu. To jako ugrožava mirovinski sustav. Ovo je početak kraja likvidacije prvog stupa mirovinskog osiguranja", dodao je. 

Komentirao je i činjenicu da je vrijednost sredstava u drugom mirovinskom stupu narasla za 50 milijardi kuna. "Građani su do sada uplatili 70 milijardi u drugi stup. Vrijednost tog stupa sada je preko 130 milijardi. Nije se omogućilo fondovima da malo riskantnije ulažu, ta bi vrijednost bila i veća. Ova vlada poručuje građanima da ih je briga za mirovine iz prvog stupnja", zaključio je. 

Pročitajte više