Čačić: Maske su pale

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najava predsjednika vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka danas je izazvala brojne reakcije oporbenih stranaka, koje su istaknule da su maske pale i da građani trebaju odlučiti žele li još četiri godine takve korumpirane vlasti.

"Vrijeme je da vratimo mandat našim građanima, da građani odluče žele li još četiri godine ovakve korumpirane vlasti, koja ide u ekstremnu desnicu, koja zarobljava institucije ili je vrijeme da građani izaberu politike i stranke koje imaju pozitivne rezultate kao što su to stranke naših koalicija”, kazao je Davor Nađi (Fokus).

Najavu raspuštanja sabora ocijenio je i jednim od rijetkih pozitivnih poteza premijera. Naglasio je i da u dijelovima Hrvatske gdje njegova stranka ima lokalnu vlast imaju pozitivne rezultate, bolje se živi, ljudi se doseljavaju, ocijenivši to suprotnim od rezultata HDZ-a unazad osam godina.

Čačić: Maske su pale

Upitan o sastanku sa SDP-om o većoj koaliciji na izborima, Nađi je rekao kako su prepoznali želju građana da se dogodi okupljanje stranaka, da se pronađu kompromisi i ponudi alternativa lošim politikama. 

Naše mišljenje je da bi bio dobar format da umjerena ljevica i liberalni centar zajednički okrupnjeno nastupe na izborima, no rade se i ankete, vidjet će se što će one pokazati i to će sve biti predmet razgovora, dodao je.

Njegov koalicijski partner Radimir Čačić (Reformisti) ocijenio je da su maske pale. "Strategija koju vodi HDZ uvijek je ista, svi su isti, a u politici, kao djelatnosti koja je nečasna, prljava i po definiciji često korumpirana, HDZ nije iznimka", poručio je, dodavši da nakon izbora neće u koaliciju s HDZ-om, kao što je bio slučaj na početku ovog mandata.

Vidović: SDP kao i svaka druga stranka ima svoju agendu

Emil Daus (IDS) poručio je kako je spreman za izbore uz podršku svojih koalicijskih partnera. "Vrijeme je da se na primjeru ne samo Istre, nego i ostalih razvijenih sredina koje predstavljaju stranke s kojima smo u koaliciji, pokrene Hrvatska. Vrijeme je da Hrvatska bude poput ostalih visoko razvijenih zemalja Europe, a to znači visoko decentralizirana država”, istaknuo je.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati), čelnik jedine stranke koja nije pozvana u predizborno okupljanje iz redova lijevo-liberalne oporbe, kazao je da SDP i svaka druga stranka ima svoju agendu, političku strategiju, traži svoje političke saveznike i najbolju opciju za sebe.

"Što se tiče Socijaldemokrata, mi smo primarno orijentirani, ne na političko preživljavanje i skupljanje mandatića nego smo krenuli u savez Naša Hrvatska s jasnom vizijom o budućnosti Hrvatske. To je politički, a ne koalicijski sporazum tko će biti na kojem mjestu u kojoj izbornoj jedinici i svatko tko se nalazi u tom savezu, dobro je došao", pojasnio je Vidović.

Glamuzina: Ima na političkoj sceni onih koji mogu ponuditi alternativu

Ne zna još hoće li u tom savezu ostati i HSS Kreše Beljaka, koji pregovara i sa SDP-om, ali mu ne zamjera odluči li se za tu opciju. Ostaju potpuno predani maksimalnom angažmanu da ljudima ponude jedan drugačiji koncept upravljanja državom, poručio je, dodavši da oni sebe smatraju autentičnom, modernom ljevicom.

Vidović je kazao i da ne vidi ni jedan ozbiljan razlog da sudjeluju u prosvjedima oporbe najavljenima za 23. ožujka u nekoliko većih gradova, dodavši da oni imaju svoj izborni program te da "ua, fuj HDZ" ne može biti politički program.

Njegova stranačka kolegica Katica Glamuzina je dodala da ih "ima na političkoj sceni koji mogu ponuditi alternativu, pokazati da se zemljom može upravljati na drugačiji način, izbiti taj partijski klijentelizam i omogućiti ljudima koji znaju, čestiti su, pošteni i ozbiljni da upravljaju zemljom".

Pročitajte više