Šef sudanske obavještajne službe podnio ostavku, prosvjedi se nastavljaju

Foto: EPA

ČELNIK sudanske sigurnosne i obavještajne službe podnio je ostavku samo dan nakon što je to iznenada učinio i ministar obrane koji je djelovao kao privremeni predsjednik nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bašira te sve većih prosvjeda i pritiska javnosti.

Salah Abdallah Mohamed Saleh, poznatiji kao Salah Gosh, predvodio je nacionalnu obavještajnu i sigurnosnu službu te je bio jedan od najutjecajnijih ljudi u zemlji, odmah iza Bašira, a prosvjednici ga smatraju krivcem za smrt prosvjednika koji su zahtijevali kraj vojnoj vladavini.

Ministar obrane Awad Ibn Auf ostavku je podnio na mjesto čelnika privremenog tranzicijskog vojnog vijeća kasno u petak nakon samo jednog dana provedenog na toj poziciji, uslijed zahtjeva prosvjednika za bržim političkim promjenama.

Puštanje prosvjednika

Novi čelnik vojnog vijeća, general-pukovnik Abdel Fattah al-Burhan Abdelrahman, prihvatio je Goshovu ostavku, objavila je državna agencija SUNA u subotu.

Burhan je vojni zapovjednik za kojeg se vjeruje da je spremniji na dijalog s prosvjednicima od svojih prethodnika.

On je u subotu objavio puštanje na slobodu zatvorenih prosvjednika te ukidanje policijskog sata.

Burhan je treći najviši general sudanske vojske te se o njemu u javnosti malo zna. Kao zapovjednik kopnenih snaga nadgledao je sudanske vojnike u ratu u Jemenu koji predvodi Saudijska Arabija te ima bliske odnose s višim vojnim dužnosnicima zaljevskih zemalja.

Nakon Ibn Aufove ostavke na ulicama Khartouma počelo je gromoglasno slavlje. Na tisuće prosvjednika mahalo je zastavama i mobitelima u mraku, dok su vozači trubili. Masa je uzvikivala: "I drugi je pao", što se odnosi na ostavke Ibn Aufa i Bašira, kažu svjedoci.

Pročitajte više