Šef turske tajne službe: Udar je propao - još ima izoliranih slučajeva otpora, ali osujetili smo urotnike

Foto: Hina, Screenshot: YouTube

NAKON propasti vojnog puča u Turskoj, predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će nastaviti čišćenje državnih službi. Šest tisuća ljudi je uhićeno otkad je propao udar, uključujući i bivšeg zapovjednika opisanog kao masterminda puča.

Šef nacionalne obavještajne službe Hakan Fidan rekao je kako je udar definitivno propao.

"Sustavne operacije su gotovo završene. Ima još izoliranih slučajeva otpora, ali 95 posto urotnika je osujećeno", rekao je Fidan, a prenosi Miliyet.

Dok se situacija u Turskoj smiruje, europski čelnici raspravljalju o dramatičnom vikendu. Europska unija neće mirno gledati kako se odvijaju stvari u toj zemlji, pogotovo stoga što je Erdogan najavio povratak smrtne kazne. Austrija će zatražiti da Europa jasno pokaže Erdoganu gdje su granice.

EU tvrdi i da vladavina prava mora prevladati, izražavajući sumnju u insceniranje vojnog udara.

"Povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je zabrinutost zbog događaja u Turskoj, posebice u vezi s činjenicom što je popis sudaca koji se smjenjuju očito bio ranije pripremljen.

"Izgleda kao da je nešto ranije bilo pripremljeno. Popisi su postojali, što znači da su bili pripremljeni kako  bi se u određenom trenutku koristili. Vrlo sam zabrinut", rekao je Hahn.

Pročitajte više