Šef UN-a: Ovo je monumentalna humanitarna, ekonomska i ekološka katastrofa

Foto: EPA

UJEDINJENI narodi nemaju nikakve neovisne informacije o uništenju ukrajinske brane, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisavši taj događaj kao "još jednu razornu posljedicu ruske invazije na Ukrajinu".

"Napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu moraju prestati. Moramo djelovati kako bismo osigurali odgovornost te poštovanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Guterres novinarima. 

Voda je prodrla kroz masivnu branu na rijeci Dnjepar koja razdvaja ruske i ukrajinske snage u južnoj Ukrajini i poplavila dio ratne zone te natjerala mještane na bijeg. 

I Ukrajina i Rusija zatražile su Vijeće sigurnosti UN-a da održi raspravu o uništenju brane. Ukrajina je optužila Rusiju za "ekološki i tehnološki teroristički čin", dok je Rusija opisala događaj kao "sabotažu koju je izvela Ukrajina", prema zahtjevima obje strane koje je Reuters dobio na uvid.

Guterres je uništenje brane opisao kao "monumentalnu humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu". 

"Najmanje 16.000 ljudi već je izgubilo svoje domove i ugrožene su zalihe sigurne i čiste pitke vode za tisuće drugih", rekao je Guterres i dodao da UN s Ukrajinom koordinira slanje pomoći, što uključuje pitku vodu i tablete za pročišćavanje vode. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više