Šef UN-a se zbog Gaze pozvao na članak 99

Foto: EPA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres službeno je Vijeće sigurnosti UN-a upozorio na situaciju u Gazi te pozvao njegove članice da spriječe humanitarnu katastrofu u opkoljenoj enklavi. Guterres je danas uručio pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti Joseu De La Gasci pozivajući se na članak 99. Povelje UN-a. "Ovo je prvi put da se Guterres pozvao na taj članak otkako je postao glavni tajnik 2017.", rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric. 

Prema članku 99, dužnost glavnog tajnika UN-a je da "skrene pozornost Vijeću sigurnosti na bilo koje pitanje koje bi po njegovom mišljenju moglo ugroziti međunarodni mir i sigurnost". Guterres je u pismu naveo da je sukob uzrokovao "strašnu ljudsku patnju, razaranja i kolektivnu traumu diljem Izraela i okupiranog palestinskog teritorija". Istaknuo je težak položaj civila u Gazi, koji se svakodnevno suočavaju s velikom opasnošću. 

"Nema učinkovite zaštite civila. Nigdje u Gazi nije sigurno"

"Nema učinkovite zaštite civila. Nigdje u Gazi nije sigurno. Očekujem da će usred stalnog bombardiranja Izraelskih obrambenih snaga, u situaciji da nema zaklona ili osnovnih sredstava za preživljavanje, doći do sloma javnog reda te da neće biti moguća čak ni ograničena humanitarna pomoć", navodi Guterres, a prenosi CNN.

Upozorio je da bi se situacija mogla pogoršati ako zbog širenja zaraza dođe do epidemije. Stoga je pozvao članice Vijeća sigurnosti da "izvrše pritisak kako bi se spriječila humanitarna katastrofa" i podrže njegov poziv na humanitarni prekid vatre u Gazi. Do sada su se glavni tajnici UN-a samo devet puta pozvali na članak 99., a od zadnjeg takvog slučaja prošla su desetljeća. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.