RBA AFERA

Šef Ustavnog suda: Ne postoji legitiman pritisak na sud i suce

Foto: FaH, Index

"NE POSTOJE legitimni postupci vršenja pritisaka na suce i sudove. Radilo bi se svakako o nedopuštenom pritisku i u tom slučaju Ustavni sud bi odmah obavijestio nadležno državno odvjetništvo. Onima koji namjeravaju u tu svrhu angažirati PR agenciju preporučujem da novac radije upotrebe u neku drugu, korisniju i zakonom dopuštenu namjenu", kaže predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u izjavi za Index komentirajući slučaj RBA.

Nije bilo pritisaka

Kako je naglasio, o cijelom ovom slučaju Ustavni sud ima isključivo saznanja iz medija te ističe da "nikakvih pritisaka na Ustavni sud nije bilo".

"Stoga poručujem hrvatskoj javnosti da može biti potpuno mirna i da ima povjerenje u Ustavni sud i njegovu neovisnost jer ovakvi ili slični pokušaji neće imati utjecaja na odluke Ustavnog suda koje se donose isključivo na temelju Ustava i zakona", kaže ustavni sudac Šeparović za Index.

Žustre reakcije

Podsjetimo, u pozivu Raiffeisenbanke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj". Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", iz RBA u izjavi za Index tvrde da su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

Iz Hrvatske narodne banke potvrdili su nam kako će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb te poduzeti potrebne mjere.

Sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec rekao je za Index da je pojava ove, još jedne u nizu komunikacijskih strategija, pokušaj nedopustivog pritiska na suce. Nezavisni zastupnik u saboru Marin Škibola kaže da ako se poziv pokaže istinitim, RBA zaslužuje "da joj se oduzme dozvola za rad". Udruga Franak pozvala je DORH da se pozabavi poslovanjem Raiffeisenbanke.

>> RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

>> Zastupnik Škibola o RBA: Ako je to točno, zaslužuju oduzimanje dozvola za rad

>> Udruga Franak o pritisku RBA na pravosuđe: Nismo iznenađeni, ali smo šokirani

>> Sudac Vrhovnog suda o slučaju RBA: Nedopustiv pritisak na suce. Kamo to vodi?

>> Hrvatska narodna banka: Odmah krećemo u nadzor RBA, ovo je nedopustivo ponašanje

 

Pročitajte više