Šef Ustavnog suda prije mjesec dana: Milanović može biti mandatar nakon izbora

PREDSJEDNIK Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je jučer da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Šeparović je rekao da Milanović to ne može biti čak ni u slučaju da podnese ostavku.

"Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar", rekao je Šeparović.

"Možemo poništiti odluku da Milanović bude mandatar"

"Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku", rekao je Šeparović.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa sa željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti.

Dakle, kako je Šeparović rekao, i u slučaju da podnese ostavku, Milanović ne može biti mandatar.

"Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću", rekao je Šeparović. "Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti. Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi", rekao je.

"Mi smo rekli da odmah mora podnijeti ostavku i onda može biti kandidat. Mi smo tada upozorili na moguće posljedice, rekli smo da možemo poništiti izbore. Naravno da je Milanović utjecao na rezultate izbora, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih trebalo poništiti", rekao je Šeparović.

Cijeli transkript jučerašnje konferencije za medije Ustavnog suda možete pogledati na linku.

>> VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Šeparović 18. ožujka: Nakon izbora Milanović može biti mandatar

Mjesec dana ranije, 18. ožujka, šef Ustavnog suda je rekao da predsjednik Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke. Novinari su ga tada pitali može li Milanović biti mandatar nakon izbora.

"Ako će se ponašati sukladno Ustavu i zakonu, za to nema zapreke. Mogućnosti ne želim prejudicirati. Nadam se i uvjeren sam da do drugih mogućnosti neće trebati ni doći i da će se predsjednik i SDP pridržavati Ustava i upozorenja", rekao je Šeparović.

Nešto kasnije novinari su ponovno pitali isto pitanje. "Znači, Milanović može biti mandatar, ali ne smije istupati?" pitao je netko od novinara.

"Milanović ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirati tu stranku, sudjelovati na skupovima, davati intervjue kao kandidat na izborima", rekao je Šeparović.

Može li Grbin sad reći - Milanović je naš kandidat za premijera, pitali su novinari.

"Vi prejudicirate da će Grbin reći - ja ne poštujem odluku Ustavnog suda i ja se toga neću držati. Ja ne vjerujem da će on to reći jer je to protivno vladavini prava. Nakon izbora Milanović može biti mandatar", rekao je Šeparović.

Transkript svih Šeparovićevih izjava od 18. ožujka možete pogledati na linku.

>> Ustavni sud zaprijetio Milanoviću i SDP-u: Odmah prestanite ili poništavamo izbore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.