Šefica Europskog parlamenta: Bez sumnje, Putin treba biti optužen za ratni zločin

Foto: EPA

ROBERTA METSOLA, predsjednica Europskog parlamenta, za N1 je komentirala zbivanja u Ukrajini. Na početku se osvrnula na svoj posjet Kijevu te rekla da "to nije bila laka odluka, ali da ju je ipak donijela".

"Donijela sam odluku zbog odgovornosti institucije koja je od prvog dana rata izražavala najveću solidarnost s Ukrajincima koji se bore protiv neopravdane invazije koja je rezultirala počinjenjem nekih strašnih zvjerskih djela.

Moja je poruka ukrajinskom parlamentu bila da stojimo uz Ukrajinu i da ćemo pomoći izgraditi Ukrajinu nakon rata. Obećala sam da ćemo dati sve od sebe kako bismo pomogli. Pomoći ćemo s vojnom, logističkom i humanitarnom pomoći. Vrijeme istječe i na Europskoj uniji i našim međunarodnim partnerima je da reagiraju na ovaj neopravdani rat", kazala je Metsola za N1.

"Putin treba biti optužen za ratni zločin"

Metsola ne sumnja u to da su se u Buči dogodili ratni zločini te ističe da snimke iz Buče nisu lažne. Smatra da bi odgovorni trebali odgovarati za ono što se tamo dogodilo.

"Nema nikakve sumnje da je riječ o stravičnim prizorima i jasno je da se događaju ratni zločini i da oni koji su odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost. Imamo hrabre novinare koji idu okolo i dokumentiraju rat. Razgovarala sam s ljudima u Kijevu, oni su vidjeli te stravične scene i moramo pozvati na odgovornost Putinovu Rusiju. Moramo provoditi aktivnosti koje progovaraju o istini i onome što se događa u Ukrajini", komentirala je šefica Europskog parlamenta.

Upitana treba li Putin biti optužen za ratni zločin, Metsola je odgovorila potvrdno. "Bez ikakve sumnje", rekla je.

O mogućem ulasku Ukrajine u EU

Metsola je komentirala i ulazak Ukrajine u EU pa rekla da je Europski parlament od samog početka bio sasvim jasan kada se ukrajinski predsjednik Zelenskij obratio na njihovoj plenarnoj sjednici. 

"Mi pozdravljamo status Ukrajine kao kandidatkinje. Već smo vidjeli veliku solidarnost i humanitarnu pomoć od država članica EU koje su susjede, ali i država poput Moldavije koje nisu članice. Moraju se provesti određeni koraci i uvjeti, vi se toga sjećate tijekom vašeg procesa pristupanja Europskoj uniji", rekla je Roberta Metsola za N1.

Pročitajte više