Šefica njemačke diplomacije: Pregovori s Putinom? Nema šanse. Tko bi bio sljedeći?

Foto: EPA

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock odbacila je pozive na pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju sukoba u Ukrajini. "Čujemo glasove koji kažu: Pregovarajte s Putinom. No, Putin se ponaša kao da očigledno ne želi pregovarati o miru", kazala je Baerbock. On neprestano govori o svojim "osvajanjima", rekla je njemačka ministrica na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Rusija, stalna članica Vijeća, želi da suverena država odustane od svog prava na postojanje. Gdje bismo bili kad bi ovo načelo prevladalo", upitala je Baerbock prisutne. "Tko bi od nas bio sljedeći kojeg bi nemilosrdni susjed napao? Kad bismo popustili, to bi bio kraj Povelje Ujedinjenih naroda", rekla je. "Stoga nećemo prekinuti našu potporu za Ukrajinu, ni sada ni sutra."

Njeni komentari su se odnosili na nedavno potpisan njemačko-ukrajinski sigurnosni sporazum, koji "Ukrajini nudi pouzdanu, dugotrajnu potporu". "Stojimo s Ukrajinom", poručila je Baerbock. Danas se obilježava druga godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više