KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šefica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a: Prve doze cjepiva očekujemo u prosincu

Foto: RTL

VODITELJICA Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a Goranka Petrović za RTL Danas komentirala je kada možemo očekivati cjepivo u Hrvatskoj. Prve doze, točnije njih 125 tisuća, očekuju se u prosincu. 

''Doći će nakon što se službeno odobri od strane Europske agencije za lijekove. Pretpostavljamo da bi to bilo najranije krajem samog prosinca, a ako ne tada, sigurno u siječnju 2021.'', rekla je Petrović.  

Petrović je pojasnila kako imamo plan cijepljenja koji je prilično detaljno razrađen s obzirom na to tko će se prvi cijepiti, tko će se sve cijepiti i gdje. 

U prvoj etapi će se cijepiti svi zdravstveni djelatnici, isto tako u domovima za starije, kako korisnici tako i djelatnici. 

"Nakon toga slijedi druga etapa u kojoj se cijepe i djelatnici u zdravstvenom sustavu, potom osobe koje su starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima, ali koje nisu u domovima'', pojasnila je Petrović. 

"Kada govorimo o prvoj etapi, bit će uglavnom cijepljeni u samim domovima za starije, a zdravstveni djelatnici u samim zdravstvenim ustanovama, dakle, bolnicama i ambulantama primarne zdravstvene zaštite'', rekla je voditeljica Odjela za respiratorne bolesti HZJZ-a.

Veliki logistički izazov

Petrović priznaje da je ovo veliki logistički izazov te dodaje kako se već sada iz županijskih zavoda prikupljaju podaci.

Tijekom sljedećeg tjedna dobit će i podatke od radne skupine Ministarstva zdravstva za domove za starije, kako bi do konca prosinca, kada bi mogle doći prve doze, sve bilo jasno i isplanirano. 

''Moramo znati da kada dođe Pfizerovo cjepivo, mi imamo točno pet dana da se sve utroši, odnosno da se cijepe svi koji se trebaju cijepiti. Teško je procijeniti koliko ljudi će se cijepiti do kraja godine, no mi imamo sasvim dovoljnu količinu cjepiva.

Zato smo ušli u sustav zajedničke nabave, da bismo osigurali cijepljenje svih naših građana kojima je potrebno i da bi njihovo zdravstveno stanje bilo zaštićeno'', rekla je Petrović.

Prvo će doći Pfizerovo, a nakon toga cjepivo Moderne ili AstraZenece. No Petrović tvrdi kako nema razloga sumnjati ni u jedno cjepivo niti se bojati.

Trebaju li se cijepiti oni koji su preboljeli koronu?

Preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije da se cijepe i oni koji su preboljeli koronu.

''Naravno da ako smo tek preboljeli koronu, da se nećemo ići odmah cijepiti, jer neka istraživanja pokazuju da ta zaštita traje nekih 6 mjeseci. Ali svakako i oni nakon par mjeseci dolaze u obzir. To će biti kao jedna docjepna doza."

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više