Šefica Udruge za prava pacijenata: Pacijenti se boje, zaista su umorni od svega

Screenshot: Nova TV

ŠTO će biti kada covid-kriza prođe, sve češće pitaju se i liječnici i pacijenti. Liste čekanja sve su dulje, a pregledi i zahvati se odgađaju. O problemima u zdravstvu progovorila je za Dnevnik Nove TV predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić.

''Pacijenti se boje. Oni su zaista umorni od svega, od statistike. Njih zanima da mogu ostvariti prava koja plaćaju i zdravstvenu uslugu. Pacijenti se trenutno žale na niz problema u sustavu. Najveći je nedostupnost liječnika i usluga, a problem su i informacije koje ne dolaze do njih, gdje im trebaju testovi, a gdje ne. Puno je pitanja s kojima se suočavaju, a na koje ne mogu dobiti odgovor'', kaže.

Kada je riječ o malignim bolestima, Karačić kaže da se već upozoravalo da će ''svaki nedostatak pristupa zdravstvenoj zaštiti dovesti do porasta slučajeva malignih bolesti''.

''Svaka sumnja na malignu bolest je prioritet i mora se rješavati što prije i nema mjesta za čekanje. Sve što budi sumnju da je maligno mora se rješavati odmah'', poručuje.

Ističe da reforma zdravstva mora biti usmjerena na pacijenta i budućnost moderne medicine. ''Trenutno vidimo razne interesne skupine koje svaka želi zadovoljiti svoju stranu, a ne vidimo da to ide u korist pacijentima'', kaže Jasna Karačić i dodaje da se vjerojatno treba dogoditi još puno promjena da bi se reforma uopće dogodila.

Pročitajte više