Šef Suverenista vraćen sa srpske granice. Grlić Radman: Pričao sam s Dačićem o tome

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ŠEF hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak novinarima da mu je srpski kolega Ivica Dačić obećao da će istražiti zašto šef Suverenista Marijan Pavliček nije pušten u Srbiju u subotu. 

 

"Gospodin Dačić je obećao istražiti o čemu se radi tako da vjerujem da u budućnosti ovakvih slučajeva više neće biti", rekao je Grlić Radman naglasivši da ovaj slučaj ne doprinosi rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. 

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček pozvan je da u subotu 4. veljače prisustvuje 6. Šokačkoj večeri koju je u Vajskoj (Vojvodina) organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg.

"Žao mi je što me gospodin Pavliček s granice nije nazvao"

No Pavliček na tu kulturnu manifestaciju nije na kraju došao jer mu srpska policija nije dozvolila ulazak u Srbiju.

Hrvatska je zbog toga uputila prosvjed Srbiji i pozvala srpsku veleposlanicu na razgovor u ponedjeljak ujutro na Zrinjevac. 

Pavliček se obratio generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru nakon što mu nije dozvoljen ulazak u zemlju, a ministar je rekao da je Pavliček mogao nazvati i njega. 

"Žao mi je što gospodin Pavliček, kad je bio na granici, nije nazvao nekoga, pa čak i mene. Ja sam uvijek dostupan. Veleposlanstvo, Ministarstvo, generalni konzulat", rekao je Grlić Radman dodavši da se Pavličeku ovo dogodilo već drugi put u proteklih nekoliko mjeseci. 

Srbija mu može odbiti ulaz bez obzira na diplomatsku putovnicu

Ministar je dodao i da Pavličekov dolazak, kao nositelja diplomatske putovnice, nije bio najavljen. 

"Stvar je zemlje primateljice hoće li nekome uskratiti ulazak ili ne, bez obzira bio nositelj službene, obične ili diplomatske putovnice", rekao je. 

Može li svaki građanin nazvati Grlića kad ima problem na granici?

Na upit novinara je li upućivanje poziva ministru dostupno samo onima s diplomatskim putovnicama ili ga može nazvati bilo koji hrvatski državljanin s problemom na granici, ministar je rekao da su imali takvih slučajeva. 

"Mi imamo situacija da građani nekad imaju problema na graničnom prijelazu pa želimo utvrditi o čemu se radi. Onda združeno, s Ministarstvom unutarnjih poslova i graničnom policijom, radimo na uklanjanju tih teškoća", rekao je Grlić Radman. 

Zadržan nekoliko sati

Dodao je da je Pavliček zadržan na granici nekoliko sati i da je imao dovoljno vremena da se obrati MVEP-u, veleposlanstvu i generalnom konzulatu. 

Ministar je rekao da je o ovom slučaju obaviješten tek u nedjelju ujutro. Obavijestio ga je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u srpskoj vladi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više