Šeik objavio priopćenje: Nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenove

Foto: Linkedin

ŠEIK Saif Jaffar Suhail Markhan Alketbi obratio se priopćenjem povodom jučerašnje odluke suda u Amsterdamu i najavljene prodaje Fortenova Grupe. Sudac za privremene mjere suda u Amsterdamu jučer je odbio sve preostale zahtjeve SBK Arta i Saifa Alketbija, koji se svode na pokušaj zaustavljanja procesa prodaje Fortenove.

"Šeik i njegov pravni tim pomno prate iduće poteze uprave"

"Jučer je sud u Amsterdamu utvrdio da SBK ART ima pravo zaštititi se od neproporcionalne štete i potraživati naknadu proizašlu iz pokušaja uprave Fortenova Grupe da proda Fortenova Group MidCo. Amsterdamski sud odbio je privremenu mjeru koju je gospodin Alketbi tražio kako bi spriječio pokušaj prodaje, ali odustajanje uprave tvrtke od procesa prodaje, koje je obznanila tijekom lipnja, eliminiralo je potrebu za tom specifičnom sudskom radnjom.

Gospodin Alketbi i njegov pravni tim pomno prate iduće poteze uprave Fortenova Grupe te priprema daljnje pravne radnje ako uprava tvrtke, zajedno s drugim najvećim dioničarom tvrtkom Open Pass, pokuša nastaviti s pokušajima nametanja takozvanog 'alternativnog rješenja', što zapravo nije ništa drugo nego pokušaj otimanja tvrtke, kojim se predaje vrijedna imovina jednom dioničaru.

Kako bi obranio interese gospodina Alketbija, SBK ART je ranije ove godine podnio i zahtjev Europskom općem sudu za ukidanje pogrešno izrečene sankcije SBK ART-u. H.E.Alketbi je uvjeren da će sudsko osporavanje uspjeti i da će SBK ART uskoro ponovo moći ostvariti svoja glasačka prava", stoji u priopćenju. 

"Uprava koristi probleme tvrtke kao izliku"

"U pismu međunarodnoj investicijskoj banci Lazard 16. lipnja 2023. godine H.E. Alketbi je izrazio snažan interes za preuzimanje Fortenova Group MidCo. B.V. po razumnoj cijeni, a cilj mu je dioničarima Fortenova Grupe predstaviti održivo, kvalitetno rješenje za budućnost tvrtke.

Kako je jučer objavila tvrtka, imatelji depozitnih potvrda Fortenova Grupe odobrili su refinanciranje duga u vrijednosti od preko 1.1 milijardu eura uz kamatnu stopu od gotovo 12%, kao i jednokratni trošak od 6.75% (74-81 milijun eura), uz produljenje postojećeg duga do studenog 2024. godine. 

Riječ je o razini duga koji značajno opterećuje kompaniju, a pokušaji uprave Fortenova Grupe da za to optuži vlasničku strukturu tvrtke u suprotnosti su s činjenicama. Uprava, umjesto da pokušava pronaći rješenja koja idu u korist Grupe, koristi probleme tvrtke kao izliku da dovede Grupu do nepovoljnog rješenja koje koristi samo upravi i Open Passu", nastavljaju. 

"Nije zaprimljena nijedna ponuda za preuzimanje"

"Uprava Fortenova Grupe postigla je dogovor s HPS Investment Partners o produljenju roka dospijeća postojeće obveznice, uz jednokratnu naknadu do 81 milijun eura i kamatu koja se približava 12 posto u skladu s kontinuiranim porastom EURIBOR-a. Uprava za visoku cijenu duga krivi vlasničku strukturu tvrtke. Kao i ranije, ovo je iskrivljavanje činjenica. 

Uprava je sama proizvela ovu nestabilnost svojim potezima koji za cilj imaju da tvrtka Open Pass zadrži kontrolu nad kompanijom i njezinom imovinom. Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces započet u travnju ove godine nije za cilj imao najbolji interes tvrtke. 

Fortenova Grupa nije zaprimila nijednu ponudu za preuzimanje Fortenova Group MidCo što je i očekivano s obzirom na nerealno kratke rokove koje je Uprava nametnula, kao i zastrašivanje potrebom hitnog refinanciranja ogromnog duga koji stiže na naplatu u rujnu", poručio je šeik.

"Nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenova Grupe"

"Uprava je time željela stvoriti okolnost u kojoj je 'alternativno rješenje' koje nudi Open Pass jedina opcija. Pomno pratim razvoj događaja sa svojim pravnim timom. Namjeravam braniti svoje vlasničke interese te spriječiti pokušaj provedbe takvog plana koji bi bio izrazito nepovoljan za tvrtku i njezine dioničare. 

Da je Fortenova Grupa namjerno obmanula potencijalne investitore, dokazuje i upravo potvrđeni ugovor o refinanciranju iz kojeg je jasno da je u trenutku kada je uprava plašila investitore zbog duga koji dospijeva u rujnu već imala dogovoren ugovor o refinanciranju.

Nudim kvalitetno rješenje za budućnost Fortenova Grupe, kojim će podmiriti svoje obveze i otkloniti potrebu za prodajom vitalnih dijelova tvrtke. Žalosti da je refinanciranje dogovoreno uz obvezu prodaje strateških tvrtki Fortenova Grupe poput Belja, PIK-a Vinkovaca i VUPIK-a, ključnih za hrvatsko gospodarstvo. 

Fortenova Grupa jedan je od vodećih proizvođača kvalitetne i domaće hrane u Hrvatskoj, a moja je namjera ulagati u razvoj ovog sektora poslovanja i time osnažiti hrvatsku prehrambenu industriju. Imam rješenje koje osigurava stabilnost i razvoj Fortenova Grupe te sam spreman i dalje ulagati u tvrtku", dodao je. 

"Šeik nikada nije bio predmetom sankcija"

"H. E. Alketbi neizravno posjeduje 43.41 posto udjela u Fortenova Grupi. Kupio je, od ruske Sberbanke, 31. listopada 2022. godine tvrtku SBK ART (tvrtku koja drži 43.41 posto udjela u Fortenova Grupi) i od tada tvrtka više nema ruskog vlasnika niti je pod ruskim utjecajem. 

U vrijeme kada je kupio SBK ART, sama kompanija nije bila na listi sankcija EU. U travnju ove godine Fortenova Grupa i njezin menadžment (uključujući ljude povezane s Open Passom) započeli su nepotreban mučni proces prodaje cjelokupnog poslovanja. Fortenova nije dobila nijednu ponudu, što je bio i cilj procesa. Uprava Fortenove pozvala je dioničare da ponude "alternativno rješenje" za spas tvrtke. 

S obzirom na to da je međunarodna investicijska banka Lazard i dalje angažirana u procesu pokušaja prodaje Fortenova Group MidCo, gospodin Alketbi je zatražio Lazard informacije relevantne za njegovu ponudu, uključujući strukturu predložene prodaje. H. E. Alketbi je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i priznati poslovni čovjek u svojoj zemlji. Nikada nije bio predmetom sankcija", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više