Seizmolog o potresu koji je ubio preko 1000 ljudi: Bio je 30 puta jači od petrinjskog

Foto: EPA

Razoran potres magnitude 6.8 prema Richteru sinoć je pogodio Maroko. Potvrđeno je da je poginulo više od 1000 ljudi, a strahuje se da će broj mrtvih i ozlijeđenih biti još veći. Seizmolog Tomislav Fiket za HRT rekao je da su ovakvi potresi uobičajeni za područje Maroka jer se nalazi na granici dviju ploča. 

"Po samom izgledu terena možete vidjeti da je to područje nastalo zbog međudjelovanja tih ploča. Mislim da je 60-ih godina prošloga stoljeća ondje bio isti takav potres", rekao je Fiket. Posljedice potresa su razorne. Poginulo je više od 1000 ljudi, a strahuje se da će taj broj još rasti. Seizmolog je naglasio kako ne ubijaju potresi, nego građevine.

"U sam monitoring uloženo je mnogo novaca nakon zadnjega potresa. Ili su ostale građevine koje nisu uništene u prethodnim potresima ili nisu dovoljno dobro obnovili nove jer ovo je izuzetno jak potres, oko 30 puta jači od petrinjskog potresa. Prva procjena lokalnih seizmologa je bila 7.2, a sad je 6.8 po Richteru. Pravilno građeni neboderi i zgrade s armirano-betonskim konstrukcijama ne bi se smjeli urušavati, a ovdje, nažalost, vidimo dosta srušenih objekata i poginulih ljudi", rekao je Fiket. 

"Naknadni udari mogu biti jaki"

Nakon glavnog potresa slijedio je niz slabijih podrhtavanja. Fiket je istaknuo kako se nikad ne može sa sigurnošću reći da je glavni udar prošao.

"Prema procjenama maksimalne magnitude na takvom rasjedu, to već je takva vrijednost, vrlo vjerojatno ovo je bio glavni udar. Naknadni udari mogu biti izuzetno jaki, i do 6 po Richteru. U svakom slučaju ne slijedi mirno razdoblje, pogotovo ne za spasilačke službe koje će na tom trusnom području morati izvlačiti preživjele i stradale", naglasio je Fiket.

Seizmolog je rekao da taj rasjed nije povezan ni s jednim rasjedom kod nas.

"Posljedica je globalne tektonike ploča. Na jednoj od tih ploča koja je sudjelovala smo i mi, tako da s te strane jest povezan, ali ne u smislu da bi ovaj potres izazvao potrese kod nas", zaključio je Fiket.

Pročitajte više