Šeks: Moraju se srušiti neprihvatljive konstrukcije o vojno-redarstvenim operacijama Hrvatske vojske

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je večeras u emisiji HTVa "Dnevnik plus" kako su sve poluge izvršne vlasti čvrsto koncentrirane da se sruše neprihvatljivi momenti iz haških optužnica. L

"Sva tijela državne vlasti solidarna su i svjesna odgovornosti da se kroz obranu Ante Gotovine, Mladena Markača, Ivana Čermaka i drugih, brane temelji hrvatske države", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora, odgovarajući na pitanje novinara jesu li Hrvatski sabor, Vlada RH i Predsjednik Republike suglasni glede pomoći haškim otpuženicima.

Naglasio je i kako se moraju srušiti neprihvatljive konstrukcije o vojno-redarstvenim operacijama Hrvatske vojske.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nadalje se zauzeo da se vijećnike koji radi stjecanja osobne koristi promijene stranku, sankcionira zakonom i gubljenjem mandata.

"Zalažem se za ključni zaokret i da se takvo ponašanje sankcionira kaznenim zakonom i gubljenjem mandata", rekao je Šeks, dodavši kako važeći Kazneni zakon već predviđa mogućnost sankcioniranja takvih vijećnika.

Najavio je da će se u svrhu sprečavanja političke korupcije do kraja ovoga saborskog mandata izmijeniti Zakon o financiranju stranaka, te da će se donijeti zakonska rješenja kojima će se neposredno izabranim čelnicima lokalne vlasti onemogućiti da, kako je rekao, postanu "šerifima, diktatorima i tiranima".

Komentirajući na pitanje novinara predložene dvije rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, kojima se osuđuju komunizam i nacifašizam, Predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je da je hrvatski Ustav osudio komunizam kao protunaravni poredak.

"No, to nije dovoljno samo deklaratorno izraziti, nego treba dati i zadovoljštinu žrtvama fašizma i komunizma, te da ideolozi, nalogodavci zločina ma kada budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Vladimir Šeks.

Na novinarski upit kada će svjetlo dana ugledati zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom, Šeks je odgovorio kako misli da će ga ugledati vrlo brzo.

"Sve moguće opcije sada su već temeljito raspravljene, a načelo treba biti zabrana rada nedjeljom i blagdanom", dodao je.

Predsjednik sabora naglasio je da iznimke trebaju biti regulirane kroz određeno vremensko razdoblje, napose turističku sezonu ili uz zadnji mjesec u godini.

Napomenuo je kako se sada obavljaju "fina brušenja između socijalnih partnera i vjerskih zajednica, napose Katoličke crkve. Zakon o trgovini će morati pretrpjeti određene kompromise, ali temeljno načelo treba biti zaštita prava radnika koji će morati uz neke iznimke raditi i nedjeljom, ali za to biti i dobro plaćeni", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

(Hina) xibob/mkov ysp

Pročitajte više