Šeksa razljutili Vladini nomotehnički amandmani

VLADINI amandmani na paket energetskih zakona, posebice činjenica da je gotovo svaki od njih 60-tak bio nomotehničke naravi, ozbiljno je danas razljutila predsjednika Sabora Vladimira Šeksa koji je resornom ministru poručio da se to više ne smije ponoviti.

"Nikada u životu nisam se blesavije osjećao, kao papiga ponavljam iste riječi", izjavio je Šeks i odlučno ministru gospodarstva Branku Vukeliću poručio da se to više ne smije ponoviti.

Vlada je amandmanima pravopisno i stilistički intervenirala u tekst triju energetskih zakona - o energiji, tržištu električne energije te regulaciji energetske djelatnosti, ne i u sadržaj. Primjerice, riječ "izuzev" zamijenjena je rječju "osim", riječ "davanje" je promijenjena u "pružanje", postupak" u "način provedbe", itd.

Kako se nomotehnika provlačila kod sva tri zakona, Šeks je rezignirano zaključio: "Sad znam kako je papigama".

Spomenutim zakonima zabranjuje se prikljčivanje bespravno sagrađenih objekata na elektroenergetski sustav, te određuje niža granica godišnje potrošnje za stjecanje statusa povlaštenog kupca, s 40 na 20 gigavatsati.

Propisuje se i da će svi potrošači električne energije, osim domaćinstava, od 2006. moći birati od koga će kupovati struju. Domaćinstvima će to biti omogućeno 2008.

Zakoni uvode obvezu preuzimanja struje iz obnovljivih izvora energije, a slijedom njih osniva se Hrvatska energetska regulatorna agencija, javna ustanova, odgovorna Saboru.

(Hina) xtr/um/ibob yjn

Pročitajte više