Seksualno zlostavljanje u stihovima: "Mila, jebem te u princip i ta tvoja pravila"

RAVNATELJ Parka prirode Papuk Ivan Samardžić optužen je da je seksualno zlostavljao svoje zaposlenice, otvorenim ponudama za seks, telefonskim pozivima te SMS porukama:

"Ako frendica nije za sportove s loptom, imam ideja što bismo mogli vježbati utroje…", kaže u jednoj poruci. 7. rujna 2007. šalje drugu: "Toliko topline, pažnje, želje, blizine… pred jutro mi podijeliše dušu napola… ma kad ti pukne, pogazi ponos, ponovi to i u stvarnosti, znat ću koliko to vrijedi…" Da se radi o romantičnoj duši, pokazuje treća poruka koju je, tvrdi naš izvor, poslao zaposlenici 7. kolovoza 2007.:

"Jedno su definicije i principi, a drugo je život. U njemu nema pravila, realno je daleko od idealnoga. A žena si što mi vidiš slabost. Uživam s tobom. Osjećam te. Želim … Ne lažem te… Htio bi živjeti za tebe… Nositi te. Budi mi motiv, snaga. A to mogu samo ako sam blizu, sretan, tvoj. Uzmi to ili me slomi". 4. kolovoza 2007. godine šalje poruku iz koje se može vidjeti da je stihoklepac:

"Negdje pred sto godina nekog cara ubilo… Knjige kažu istina… Puco neki Gavrilo… I car pade neizbježno. Poče prvi svjetski rat… A ti ćeš mene ubit nježno da to ni'ko neće znat… Ako si nasljednik tog pretka, princip što me udavi, isto mi je past od metka il ko žrtva ljubavi. U srce ko rimski vojnik koplje si mi zabila, mila jebem te u princip i ta tvoja pravila".

Poruke koje objavljujemo su pronađene u službenom mobitelu koji je na odlasku iz PP Papuk ostavila zlostavljana zaposlenica.

Afera traje od 2008. godine: "Samardžića pokrivaju prijatelji iz HDZ-a"

Afera ravnateljevog snubljenja zaposlenica, kao i mobbinga drugih zaposlenika otvorena je još početkom prošle godine, no ni policija koja je ispitala sve djelatnike "Papuka", niti nadležno Ministarstvo kulture nisu poduzeli ništa iako su znali da SMS-ovi, koje objavljuje Index, postoje. Bivši zaposlenik Parka, povjesničar Zdenko Samardžija kaže da razlog tomu leže Samardžićeva poznanstva i veze u HDZ-u.

"Natjerao je svoje zaposlenike da potpišu nazovimo ga 'pismom lojalnosti' njemu i Parku prirode, kao da smo u Sjevernoj Koreji! Mahao je tim papirom pred nosom Bože Biškupića i govorio kako je sve divno i krasno, a to što je u samo tri godine iz 'Papuka' otišlo šest visokoobrazovanih osoba - nikome ništa", kaže Samardžija. Dodaje da je Ivan Samardžić prijavu zlostavljane djevojke, koja je u međuvremenu otišla iz Parka, zataškao i seksualno napastovanje nikada nije došlo do Upravnog vijeća.

"Nismo mogli postupati na temelju dosadašnje prijave, nego samo motriti situaciju"

Evo što državni tajnik u Ministarstvu kulture danas kaže o porukama koje smo mu poslali na uvid:

"Ministarstvo je zgroženo sadržajem ovih poruka, koje su za svaku osudu i svakako ćemo utvrditi je li ravnatelj poslao te poruke, a nakon toga ćemo odlučiti o sankcijama", kaže državni tajnik u Ministarstvu, Zoran Šikić.

"Kada se pojavila prva djelatnica koja se žalila na zlostavljanje iznijela je nedorečene tvrdnje, koje nam nisu dale za pravo postupati, nego samo motriti razvoj situacije. Bilo je i indicija da su u slučaj upletene političke igre. No, sada kada smo vidjeli ove poruke za koje smo samo čuli da postoje, uvjeravam vas da ćemo do kraja tjedna provesti istragu o ovome te već sljedećeg tjedna donijeti odluku o tome koje će biti sankcije zbog kršenja zakona o radu. Ima li ovdje osnova za kazneno postupanje, o tome će odlučiti druge institucije", kaže Šikić.

Odlazak zaposlenika iz Parka objašnjava time da su neke osobe "otišle na bolje plaćeni posao, a jedna nakon probnog roka"  i dodaje da nije otišlo toliko zaposlenika koliko se spominje. Upitali smo ga zašto su godinu dana ignorirali problem.

"Ovo su prljave podvale"

S obzirom na ono što je kazao nama, evo što će im najvjerojatnije reći ravnatelj:

"Dugo sam medijski zlostavljan i to ništa nema veze s mojim životom. Sve je vezano za razotkrivanje kriminala koje sam pokrenuo, a ovo su prljave podvale i podmetanja osoba koje to žele zataškati. Te dvije žene koje su navodno zlostavljane su se zgražale na te priče i potpisale su da nikakvog zlostavljanja nije bilo".

Kada smo ga pitali je li on sastavio njihovu izjavu, odnosno takozvano "pismo lojalnosti", kaže da nije. "Te osobe su prijetile meni i mojoj obitelji i ja sam to prijavio, a podnio sudskim će se putem riješiti osobe za koje sumnjam da mi pokušavaju uništiti život na ovaj način", kaže Samardžić.

Policija: Nismo utvrdili kazneno djelo

Glasnogovornik PU virovitičko-podravske policije Josip Štajdohar kazao nam je da je u Parku prirode doista provedena istraga i da se policija po tom pitanju konzultirala s Državnim odvjetništvom.

"Utvrđeno je da događaj nije imao obilježja kaznenog djela. No, policiju je trebalo obavijestiti o postojanju tih SMS poruka", kaže on.

Ana Benačić
Foto: Index

Pročitajte više