Selak Raspudić: O pravilima za referendume treba odlučiti na referendumu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA zastupnica Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta, koji je jedini od većih zastupničkih klubova odbio sudjelovati u pregovorima s HDZ-om o promjeni Ustava u vezi s referendumom, danas je poručila da bi se građani na referendumu trebali izjasniti o referendumskoj legislativi.

 

"Most ne sudjeluje u pregovorima jer, kada govorimo o izmjenama Ustava koje se tiču ograničavanja i nadopunjavanja referendumskog izjašnjavanja, građani na referendumu trebaju odlučivati o svom pravu izjašnjavanja putem referenduma, što je ujedno i preporuka Venecijanske komisije", izjavila je novinarima dok su trajali pregovori oporbe s HDZ-om o promjeni Ustava.

Ovakvim dogovorima "ispod stola" koji se tiču isključivo političara, istaknula je, guše se referendumske inicijative i uskraćuju prava građana da sami odluče na koji način žele urediti odlučivanje na referendumu koji se odnosi na ustavne izmjene.

"HDZ želi onemogućiti referendume"

"HDZ je krenuo s ovim prijedlogom u trenutku kada je vidio da neviđeno visok prag potrebnih potpisa da bi se uopće ostvarilo pravo na referendum ipak nije dovoljan da građani ne pristupe nekim referendumskim inicijativama, u ovom slučaju Mostovoj inicijativi, i da i dalje postoji mogućnost referenduma i da građani spriječe njihovo dokidanje demokratskih procesa", napomenula je.

Smatra da HDZ-ova inicijativa ima samo jednu intenciju, a to je da onemogući referendumsko izjašnjavanje u Hrvatskoj.

To se najviše vidi, pojasnila je Selak Raspudić, po tome što se težište odluke želi prebaciti prije prikupljanja potpisa na Ustavni sud, koji je donio nelogičnu i protupravnu odluku u slučaju inicijative o pandemijskom odlučivanju - premda je ona u skladu s Ustavom, nije u skladu s duhom Ustava.

Pročitajte više

 

Pročitajte više