Selak Raspudić optužila HDZ da lažira ankete: "Varate na veliko, ali ste nestrpljivi"

Screenshot: HRT

PREDSTAVNICI vlasti i oporbe sinoć su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, između ostalog, raspravljali i o zadnjem HRejtingu, prema kojem je HDZ-u rejting rastao i nakon presude za Fimi mediju.

Komentirajući rezultate HRejtinga, Arsen Bauk, potpredsjednik kluba zastupnika SDP-a, podsjetio je da je HDZ zbog afere Fimi media već izgubio jedne izbore, 2011. godine.

"To im je tada stiglo na naplatu i stići će im eventualno ako bi se dogodilo, a to se događalo kroz ove godine, da neko ponašanje podsjeti na te slavne dane Ive Sanadera", rekao je Bauk.

Bauk: HDZ ima najviši rejting kad se bavi klijentelizmom

Bauk je rekao i da su sukobi u SDP-u već na neki način stigli na naplatu te da im to više ne može biti opravdanje za lošiji rejting. Smatra da će se vratiti na rejting između 20 i 25 posto.

"Činjenica je da HDZ redovno, kada funkcionira na doktrini održivog klijentelizma i održivog nacionalizma, tada ima najviši rejting", rekao je Bauk.

Ustvrdio je i da je dobro da još uvijek skoro 70 posto građana ne nasjeda na HDZ-ovu politiku.

"Prema tome, kada bi se ovi rezultati pretočili u parlamentarne izbore, HDZ bi bio vrlo konstruktivna oporba", rekao je Bauk.

Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je da oporba stvara cirkuse, bavi se samom sobom i dosjetkama te da to nudi kao rješenja hrvatskim građanima.

"Ono što je naše, nosimo na nama. Andrej Plenković je zasigurno po meni najdominantniji hrvatski političar trenutno, ima najveću odgovornost na sebi i njegov rad tijekom svakog dana i tijekom čitavog vremena kao premijera mora dati rezultate. Mislim da građani to mogu više ili manje osporavati, ali zaista, sve što se događa trenutno je na nama, u najvećem dijelu", rekao je Borić.

Selak Raspudić: Pričekajte prije nego što prodate ovakve ankete

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) rekla je da je ganuta kako je Borić tako lijepo govorio o Plenkoviću.

"A premijer Plenković ga se odrekao, rekao je da ga ne zanima ništa što je bilo prije 2015., a vi ste svoj politički vrh doživjeli baš za vrijeme Sanadera i, evo, ja sam sigurna da ćete počastiti naše gledatelje, da možete naći bar jednu lijepu riječ za Ćaću", rekla je Selak Raspudić referirajući se na popularni nadimak za Sanadera.

Izrazila je i skepsu prema rezultatima HRejtinga, a kolegama iz HDZ-a, za koje je rekla da kradu i varaju na veliko, savjetovala je da budu suptilni s manipulacijama jer ih je do sada već prokazala cijela Hrvatska.

"Željela bih toplo pozdraviti sve HDZ-ove PR stručnjake. Dobro su me nasmijali, bio je ovo duhovit tjedan. Pupovac me dobro nasmijao kad je dao uvjetnu podršku novom ravnatelju HRT-a, a sad me dobro nasmijala ova anketa. Anketa nas pokušava uvjeriti da je HDZ, nakon što je pravomoćno osuđen za korupciju, da mu je rejting počeo rasti. Dakle, onaj Ivo Ivić, koji je tamo negdje na Visu, koji se dosad nećkao bi li glasovao za HDZ je, kad je vidio da je konačno došla presuda i kada je vidio da su doista koruptivni, rekao da im sada sigurno daje glas. Da je do ankete te kuće, Bernardić bi bio premijer, a kolega Togonal, Vi biste vodili neku mozaičnu emisiju ili uređivali Dobro jutro, Hrvatska", rekla je.

"Vi u HDZ-u imate jedan problem da ne samo da kradete nego kradete na veliko, pa vas onda ulove. Tako i varate na veliko. Bili ste previše nestrpljivi. Morate biti strpljivi s manipulacijama jer vas je do sada prokazala cijela Hrvatska. Tako da idući put malo pričekajte, mjesec dana nakon presude za korupciju, pa onda prodajte ovakve ankete", poručila je Selak Raspudić.

Borić: Žalosno je da ti kolegica govori da si lopov, a nemaš ništa iza sebe

Borić je izrečeno nazvao lažima.

"Niti kradem niti imam koristi od takvih riječi koje izgovara gospođa Raspudić", rekao je Borić i prozvao Selak Raspudić za honorar koji je primila od HRT-a.

Poručio je da korupcija ima svoje ime i prezime.

"Zaista žalosti da ti kolegica s druge strane govori da si kriminalac, lopov, ne znam što si sve već, a nemaš ništa iza sebe. Zaista ništa. Da vas pokušavaju degradirati, etiketirati i da im je to jedini posao, praktički", rekao je Borić.

Selak Raspudić je cijelo vrijeme tražila "jednu lijepu riječ o Ćaći", ali Borić joj nije udovoljio.

Zekanović: Ankete stvarno treba preispitati

Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, rekao je da su dva tjedna prije europskih izbora u anketama imali rejting od 1.5 posto, kao i sada prema HRejtingu, a da su na europskim izborima dobili preko 8.5 posto glasova.

"'Ajmo dalje. Mjesec iza europskih izbora u anketama nas nema. Dakle, ankete stvarno treba preispitati", rekao je Zekanović.

Dodao je da su ankete vrlo utjecajan instrument koji ne utječe toliko na građane, ali utječe na novinare i medije.

HRejting: HDZ prvi, blago mu porastao rejting

Podsjetimo, prije dva dana je u Dnevniku HTV-a objavljen HRejting popularnosti političkih stranaka. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2.95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Anketa je provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija u ogromnoj aferi Fimi media.

Prema HRejtingu HDZ je s 27.3% i dalje vodeća stranka. Možemo i SDP su, kao i prošli mjesec, gotovo izjednačeni. Ali sad je Možemo sa 16.1% drugi, a SDP s 15.9% treći.

Most je na četvrtoj poziciji s potporom od 6.8% i zadnja je stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

HDZ-u nakon presude porastao rejting 

Najveći dobitnik svakako je HDZ. Presuda za aferu Fimi media bila je prije sedam dana, a HDZ je jedini, od stranaka koje prelaze izborni prag, s rastom rejtinga od 0.17%.

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec (-0.01%), ali je s drugog mjesta zbacio SDP, koji je izgubio 1.19% birača.

Još je više u odnosu na rujan izgubio Most (1.73%).

U odnosu na rujan broj birača koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16.64%. 

Pročitajte više