Selak Raspudić: Pobačaj je ženino pravo. Miletić: Pogrešno se izrazila

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Mostova Marija Selak Raspudić nedavno je u debati na N1 televiziji na pitanje je li pobačaj temeljno pravo i odluka žene odgovorila potvrdno, odnosno "da". Na to je kasnije reagirao njen stranački kolega Marin Miletić, koji je kazao da se ona krivo izrazila.

Miletić je to rekao nakon što su mu pratitelji postavljali pitanja o tome na Facebooku, ustvrdio je da je Most za život, a onda je Selak Raspudić za Novi list dodatno rekla da je to bilo "vrlo nespretno formulirano blic-pitanje". 

U debati o ljudskim pravima i društvenim pitanjima koju je na N1 televiziji vodila novinarka Nina Kljenak, a koja je trajala više od sat vremena, sudjelovale su HDZ-ova Nina Obuljen Koržinek, Biljana Gaća (Rijeke pravde), Morena Lekan (Možemo!), Branka Lozo (Domovinski pokret) i Marija Selak Raspudić (Most).

Pitanje u debati glasilo je točno ovako: "Smatrate li da je pobačaj temeljno pravo i odluka žene?" Na njega su sve kandidatkinje odgovorile "da" osim Branke Lozo iz Domovinskog pokreta koja je rekla "ne". 

Miletić jasno rekao da se ne slaže s njenim stavom

Na upite pratitelja na Facebooku o izjavi Marije Selak Raspudić riječki mostovac nije krio da se ne slaže s njom. "Most je jasno za - život. Objavili smo svoju političku deklaraciju i jasno smo rekli da smo za život. Vrh stranke, Predsjedništvo, naš predsjednik, svi mi tu imamo isti stav.

Marija se ovdje pogrešno izrazila, ali neka ona sama to objašnjava. Ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju. A narod će preferencijalnim glasovima pokazati što misli o svakom od nas", poručio je mostovac. Novi list je odmah kontaktirao Selak Raspudić.

Selak Raspudić: Postavljeno mi je nespretno formulirano blic-pitanje

Ona je, pak, poručila da je njezino stajalište o kompleksnoj temi pobačaja poznato otkad je ušla u javni prostor. "U toj debati na koju se kolega referira postavljeno mi je jedno vrlo nespretno formulirano blic-pitanje, na koje smo mogli odgovoriti samo s 'da' ili 'ne'. Sjećam se da se spominjalo i to je li pobačaj odluka žene, a moj je stav da jest.

Biološka je to činjenica s obzirom na to da je dijete ovisno o majci, ali jasno je i da ja smatram da život uvijek treba štititi. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo i nadam se da ćemo dugoročno pobačaj nadići kao takav", rekla je za Novi list Mostova zastupnica.

Pročitajte više