Selak Raspudić: Spriječi li Ustavni sud referendum, to će biti politička smrt HDZ-a

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

MARIJA SELAK Raspudić, Mostova saborska zastupnica, u kraćem je razgovoru za Index potvrdila da su prikupili dovoljan broj potpisa za referendum o covid-potvrdama, ali se i osvrnula na tvrdnje nekih ustavnih stručnjaka da bi pitanja mogla biti proglašena neustavnima.

Podsjećamo, Most je predložio referendumsko izjašnjavanje o dva pitanja: prvim bi se u članak 17. Ustava dodala odredba da se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti i tijekom pandemije; drugim bi se iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbacio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske što bi, na koncu, rezultiralo prebacivanjem težišta odluka o pandemiji s vlade na parlament.

"Mato Palić je HDZ-ov plaćenik a ne neovisni stručnjak"

Na početku razgovora Selak Raspudić se posebno osvrnula na Matu Palića: "On je izabran u HDZ-ovoj kvoti u Odbor za Ustav. On je HDZ-ov plaćenik, a ne neovisni ustavni stručnjak i on je taj koji najintenzivnije istupa po tim pitanjima. Štoviše, on je taj čije govore u saboru Bačić, od retka do retka, čita kao vlastite. Nije svejedno govorimo li doista o ustavnom stručnjaku ili o nekom koga treba prvo predstaviti u političkom ključu i tko ne može glumiti neovisnog stručnjaka. To se mora demistificirati. A Sanja Barić je ranije zagovarala jedno, kad smo mi izašli s pitanjima, počela je pričati nešto drugo. 

Načelno, mogu reći da smo pitanja napravili u suradnji s profesorima ustavnog prava, s ustavnopravnim stručnjacima, na način na koji smo smatrali da je ustavno potpuno prihvatljiv. S obzirom da smo skupili dovoljan broj potpisa, ukoliko sabor odluči da pošalje pitanja na ocjenu ustavnosti, to se ne mora dogoditi, ali vjerojatno hoće, s obzirom da HDZ drži Ustavni sud, mi ćemo poslati detaljno obrazloženje zašto smatramo da su naša pitanja ustavno neoboriva.

Ključne su dvije stvari: prvo, vidimo najave toga da će Ustavni sud zasjedati uskoro o covid-potvrdama. Znači, Ustavni sud je držao mjesecima u ladici pritužbe građana, institucija, sindikata o covid-potvrdama i sada kad smo mi skupili dovoljan broj potpisa, čudne li koincidencije, oni idu konačno o tome odlučivati. Premda to neće utjecati na naša pitanja, mi nismo tražili ocjenu ustavnosti, nego da građani odluče hoće li se upotrebljavati covid-potvrde. Tu je nedvosmisleno jasno da Ustavni sud djeluje u političkom ključu na daljinski HDZ-a. I to je jedna loša i zabrinjavajuća poruka za svakog kome je stalo do neovisnosti institucija. Dovodi u pitanje bilo koju njihovu buduću odluku."

Što ćete uputi li sabor vaša referendumska pitanja Ustavnom sudu i zaključi li sud da nisu ustavna? Imate li rezervni plan?

Razmišljali smo o još nekim varijantama, ali sad neću o tome. Htjela sam još doći do ovog drugog dijela: ako smo mi uspjeli u ovako kratko vremenu organizirati, nismo sindikati koji imaju 500 podružnica, a ni HDZ koji se razmilio po cijeloj Hrvatskoj. Ako smo mi uspjeli u ovako kratkom roku organizirati i u stvarno lošim vremenskim uvjetima usred zime skupiti potreban broj potpisa, to znači da su građani poslali poruku. Oni hoće dati svoje mišljenje o stožeru i covid-potvrdama. Savršeno je jasno što građani žele, ogroman broj građana. 

Je li tajna koliko ste potpisa skupili?

Ne možemo još reći. Nije to stvar dobre volje i sindikati su izašli nakon mjesec dana. Dok se sve to prebroji, pročisti, ne može se ranije. Ovo je demokracija valjda, ako su vam demokratskim sredstvima građani dali jasan signal da žele da ih se pita o ovim stvarima. Spriječiti taj referendum je protudemokratski i izazvat će veliki i opravdani bunt građana. Ima Plenković različite mehanizme na raspolaganju. On može već sad promijeniti te odluke, može sam raspisati savjetodavni referendum što nikad nije napravio. Znači, može uvažiti ove zahtjeve bez obzira kroz koju političku odluku. A ovo sve poništiti, ignorirati, izvlačiti se na Ustavni sud nakon što su građani rekli da žele da ih se pita, stvarno je protudemokratski. Nije pitanje je li pitanje idealno. Ključno je to što su mu građani rekli da ih pita.

Ima li u saboru najava da će ovo ići na Ustavni sud?

Ja bih se iznenadila da ne ode na Ustavni sud s obzirom da HDZ drži većinu. A drži je i na Ustavnom sudu.

Očekujete li nezadovoljstvo građana i proteste obori li Ustavni sud referendum?

Mislim da bi to bila HDZ-ova politička smrt. HDZ vlada sa 600 tisuća glasova, a sad je potpise sigurno dalo više od 368 tisuća ljudi. Dali su mišljenje o tome da žele nekakav referendum. I kako se to može ignorirati, a oni s niti duplo većim brojem glasova odlučuju o svemu Hrvatskoj. To je van pameti. To je njihova politička smrt za moj pojam. S obzirom na tradiciju ukradenih referenduma, odnosno rušenja velikog broja potpisa, to se neće dobro primiti.

Bi li politička smrt bila samo slanje referendumskih pitanja na Ustavni sud ili eventualna odluka Ustavnog suda o ukidanju referendumskih pitanja?

Kada bi Ustavni sud išao s time da sruši ova pitanja koja su sigurno napisana tako da su održiva, mislim da je to HDZ-ova politička smrt. To je protudemokratski i van svake pameti.

 

 

 

Pročitajte više