Seljačka buna se nastavlja. Traže vojsku na cestama, najavili kaznenu prijavu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Seljaci prosvjeduju 11. dan. Počeli su u Županji sa zahtjevima da se usprkos afričkoj svinjskoj kugi dopusti svinjokolja, a danas su se proširili i u dijelove Moslavine i Dalmacije. 

Traktori Sisačko-moslavačke županije djelomično su blokirali državnu cestu 55. Novi je to punkt i podrška prosvjedima. "Organizacija je takva, vidio sam skupljaju se svi, reko, idemo svi! Nema odustajanja", izjavio je svinjogojac Matija Ceh za N1.

Prosvjednici su se s vladom usuglasili oko devet od 12 zahtjeva, a dobili su i potpore za kupnju svinjskih polovica, no oni, kažu, nisu time impresionirani. "Ne znamo otkud to meso dolazi, nama je najsigurnije kad mi svoje othranimo. Tad znamo što jedemo", dodao je Ceh.

Raskol među seljacima

Iako je nakon ovotjednog sastanka s ministricom Marijom Vučković, na kojem su dobili većinu onoga što su tražili, dio njih iz Brodsko-posavske županije odustao od daljnjih prosvjeda, tvrde da se ne osipaju, nego rastu i imaju dvadesetak punktova.

"Iz dana u dan niču novi punktovi, a meni je žao zbog Nove Gradiške. Uvijek ima nekoga tko ruje, nekoga tko vas izda", tvrdi predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac. Svinjokolje prije 15. prosinca i promet zdravim svinjama zahtjevi su od kojih ne odustaju. 

"Ako će netko reći da smo mi ili vi prijenosnici afričke svinjske kuge, to je notorna laž, najveći prijenosnik svinjske kuge je Gordan Grlić Radman, koji sa svojim kamionima voza po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj na način gdje ljudi vide da iz tih kamiona curi krv i sekreti zaraženih svinja", napominje Pokrovac.

Traže vojsku na ulicama

Mogućnost žešćih blokada i dalje je tu, poručili su na press konferenciji, gdje se moglo čuti svašta, pa i poziv predsjedniku da izvede vojsku na ulice.

"Mi najavljujemo za ponedjeljak podnošenje kaznene prijave, gdje imamo osnovanu sumnju i materijalne dokaze da su pronevjerili sredstva iz fonda Europske unije, gdje su dali poljoprivrednicima mrvice, a sebi pune džepove. Ne uključujemo samo DORH nego idemo i na europskog javnog tužitelja", kaže Josip Juretić iz Stožera.

Na cestama ostaju do daljnjega i stoje kod poziva koje su javno poslali ministrici Vučković i premijeru Andreju Plenkoviću. Žele novi sastanak.

Pročitajte više