Seminar o gluhosljepoći: U Hrvatskoj 137 gluhoslijepih

U HRVATSKOJ trenutno živi 137 gluhoslijepih osoba, koje nisu obuhvaćene niti jednim zakonom koji uređuje prava osoba s invaliditetom pa je nužno definirati što je to gluhosljepoća i koje su potrebe gluhoslijepih osoba, upozorila je danas socijalna radnica u Hrvatskoj udruzi gluhoslijepih osoba Aleksandra Vuk.

Ta je udruga organizirala međunarodni seminar kojemu je cilj definirati potrebe gluhoslijepih u sustavima obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, a u njegovu radu sudjeluju i stručnjaci iz Češke i Italije.

Gluhoslijepe osobe imaju dvostruko oštećenje - oštećenje sluha i oštećenje vida, pa stoga imaju specifične potrebe. Osim osobnog asistenta koji im pomaže i prevodi ljudski govor, potrebna su im i posebna pomagala kao što su vibraciono zvono, vibrotaktilni sat i crvenobijeli štap.

Svrha seminara je olakšati primjenu definicije gluhosljepoće, omogućiti ostvarenje prava na individualnu edukaciju i rehabilitaciju, pristup informacijama i korištenje pomagala koja će gluhoslijepima pomoći u ostvarenju prava na rad.

Pročitajte više