Senat splitskog sveučilišta završio postupak pripojenja veleučilišta

SENAT Sveučilišta u Splitu danas je nakon višesatne rasprave većinom glasova odlučio osnovati "Odjel za stručne studije podružnicu Sveučilišta u Splitu", čime je dovršen postupak pripojenja bivšeg Veleučilišta Sveučilištu, u skladu s Vladinom uredbom od 23. listopada.

Za privremena pročelnika Odjela za stručne studije Senat je imenovao prof. Vinka Belaka, redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Splitu. No za potpuno uključenje studija bivšeg Veleučilišta u sveučilišni sustav treba provesti još mnogo mjera.

Rektor Ivan Pavić na današnjoj je sjednici članove Senata izvijestio da je Sveučilište "preuzelo" više od sedam tisuća studenata bivšeg Veleučilišta u nastavnim središtima u Splitu, Kninu, Pločama, Imotskom, Vodicama, Vukovaru, Križevcima, Sisku, Korenici te svih 145 zaposlenika, nastavnika i djelatnika, uključivo, dodao je, i bivšeg rektora prof. Borisa Anzulovića. Od 145 zaposlenika, dodao je, 14 je plaćalo Ministarstvo znanosti i tehnologije, a ostale Veleučilište. Od toga je 20 u radnom odnosu na neodređeno, a 111 na određeno vrijeme, t.j. na ugovor od tri mjeseca. Zaposlenici će, zaključak je, biti plaćani novcem s računa bivšeg Veleučilišta, a ne bude li to dosta, iz Ministarstva.

Preuzete su i financije bivšeg Veleučilišta, ali točna svota nije utvrđena jer je osim novca položen i velik broj čekova kojima su studenti plaćali školarinu, rekao je rektor. Preuzeta je i većina prostora bivšeg Veleučilšta, osim na dva mjesta u Zagrebu i dijela prostorija Rektorata u Riječkoj ulici u Splitu u kojima je bio smješten Štrajkaški odbor studenata bivšeg Veleučilišta.

Pavić je izvijestio Senat da je Sveučilište pokrenulo postupak legalizacije studijskih programa za koje Veleučilište nije imalo dopusnice. To su dva ekonomska - turizam i ugostiteljstvo te malo poduzetništvo - i tri zdravstvena studija - sestrinstvo, radiologija i fizikalna terapija.

S valjanom dopusnicom Veleučilište je izvodilo nastavu studija upravnog prava, studenti kojeg nastavu prate na Pravnom fakultetu, zatim strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike te računalstva, za koje je nastava organizirana u prostorima bivšeg Veleučilišta.

Studente zdravstvenih studija iz Splita preuzet će Medicinski fakultet, iz Zagreba Visoka zdravstvena škola, a iz Vukovara Medicinski fakultet u Osijeku. Na te studije, rečeno je, upisivani su studenti s neadekvatnom srednjom školom i po trajanju i po struci, pa je upitno hoće li svi moći nastaviti studij na Sveučilištu.

Senat je odlučio povećati broj stipendija za ovu akademsku godinu, pa je 22 namijenjene studentima Sveučilišta, a osam studentima Veleučilišta - tri za društvene, dvije za zdravstvene i tri za tehničke studije. Za stipendije se mogu natjecati svi studenti bivšeg Veleučilišta ako im je prosjek ocjena viši od 4,0 i ako ispunjavaju ostale uvjete.


Pročitajte više