Rade Šerbedžija pisao ministru branitelja, Medved mu odgovorio prodikom o ratu

Foto: Screenshot

'ŠTO sam zgriješio, ministre?', sukus je dopisa kojeg je Rade Šerbedžija putem odvjetnika Čede Prodanovića poslao ministru branitelja Tomi Medvedu zbog osude njegovih navodnih izjava.

"Na temelju pisanja nama nepoznatih portala te bez provjere autentičnosti izjava, pa i bilo koje informacije kod g. Šerbedžije, on je doveden u situaciju da je prisiljen demantirati ono što nije rekao. Štoviše, nije iznio niti jednu aluziju u tom smislu", pisao je Prodanović u pismu ministru.

>> Zbog "ozbiljne ugroze sigurnosti" od policije traže zabranu koncerta Šerbedžije u Lisinskom


Ministar Medved je osudio Šerbedžijine izjave koje je, navodno, dao na predstavljanju svoje knjige 'Stranac (izabrane pjesme)'. Prodanović demantira razloge za osudu i kaže da je Šerbedžijin nastup - pacifistički.

Šerbedžija je izražavao pacifistički stav, a nije pričao o Domovinskom ratu


"Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posljedica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala.

Tom prilikom, suprotno navodima iz priopćenja, g. Rade Šerbedžija nije izrijekom spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na Domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Haagu, kao niti suđenja koja su pred njim provođena."

Na kraju svojeg dopisa, Prodanović predlaže ministru da provjeri navode te traži javnu ispriku: "Smatramo da Rade Šerbedžija zaslužuje javnu ispriku Vašeg ministarstva."

Medvedova prodika glumcu o Domovinskom ratu


Ipak, ministar Tomo Medved nije se ispričao. Kako je odgovorio Prodanoviću, Šerbedžijino demantiranje informacija "može i ne treba biti vjerodostojno."

Kaže, "s obzirom da vaš klijent (...) nije reagirao na izjavu objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji (...), Ministarstvo hrvatskih branitelja je smatralo potrebnim izdati priopćenje."

Da se valjda ne bi zaboravila funkcija Ministarstva hrvatskih branitelja, svoj dopis Prodanoviću i Šerbedžiji Tomo Medved završava rečenicom vrijednostima i stečevinama Domovinskog rata.

"Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obvezu čuvanja vrijednosti i stečevina pravnog, legitimnog, obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske", zaključuje Medved u odgovoru Šerbedžiji.

Pročitajte više