Šest članova Upravnog odbora HEP-a u prvih šest mjeseci ove godine zaradili 803 tisuće kuna

U TRENUCIMA kada Vlada pokušava na sve moguće načine oporezovati i ono malo što je građanima ostalo te ne dira u proračunske rashode, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede i petorica članova Uprave u posljednjih su šest mjeseci zaradili 803 tisuće kuna.

Ono što je u ovom slučaju još i tragičnije je činjenica da su članovi Uprave HEP-a Nikola Rukavina, Stjepan Tvrdinić, Željko Kljaković Gašpić, Ivan Mravak, Darko Dvornik i Željko Tomašić svakoga mjeseca dobivali plaće uvećane za par tisuća kuna, piše Jutarnji list. Predsjednik Uprave Ivan Mravak je u siječnju dobio plaću od 28 tisuća kuna netto dok se taj iznos u lipnju već popeo na 41 tisuću kuna uz koje je dobio i 19 tisuća kuna životnog osiguranja.

Nadzorni odbor im odobrio i velike otpremnine u slučaju otkaza

Plaće članova uprave povećavale su se zbog bonusa na koje oni imaju pravo po ugovoru, iako neki podaci govore kako je HEP prošlu godinu završio sa 1,5 milijuna gubitka. Do brojke od 31 milijuna kuna dobiti te tvrtke došlo se zbog prijenosa dionica Janafa i neplaćanja dobavljačima. No, na temelju tog podatka članovi uprave ostvarili su pravo na bonus. Oni su financijski zaštićeni i u slučaju da dobiju otkaz jer im je Nadzorni odbor nedavno odobrio i velike otpremnine, ako do toga dođe.

Rejting HEP-a je zbog loših poslovnih rezultata ove godine pao čak tri puta. Uz ogromne troškove za plaće ljudi u Upravnom odboru, HEP je ove krizne i recesijske godine stigao potrošiti i 400 tisuća eura za šest novih Audija A6. Tvrtka je u "zlatnom razdoblju" za članove Uprave građanima čak tri puta podigla cijenu električne energije.

Pročitajte više