ŠEST DANA TRAŽE MAJKU OSTAVLJENE BEBE "U kolicima ju je gurala crnka srednje visine"

Foto: PUZ, Index

U ČETVRTAK, 20. srpnja 2017. godine oko 21.45 sati, u Sesvetama, Brestje, Ulica Ciklama 2A, ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira, pronađeno je žensko dijete za koje je utvrđeno da bi moglo biti staro od 5 do 7 mjeseci, izvijestila je policija.

>> ČIJA JE? Policija moli pomoć, netko je ostavio bebu ispred crkve u Sesvetama

Dijete je ostavljeno u dječjim kolicima, umotano u bijeli platneni prekrivač te odjeveno u žutu haljinu (s bijelim točkicama) bez rukava. Svijetle je puti, plavih očiju i svijetloplave kratke kose.

"Kako dosadašnjim provjerama i poduzetim mjerama i radnjama policijski službenici nisu došli do korisnih saznanja, molimo vas da putem svojih medija obavijestite građane da, ukoliko imaju korisne informacije o identitetu djeteta, a time i njenih roditelja te okolnosti o događaju, o tome obavijeste najbližu policijsku postaju ili nam se jave na broj telefona 192 kao i e-mailom na adresu zagrebacka@policija.hr", mole iz policije.

Bebu pronašli vjernici, neutješno je plakala

Bebu su pronašli mladi okupljeni na večernjoj molitvi, kako doznajemo od tamošnjih stanara.

Djevojčica stara oko šest mjeseci, krupnih plavih očiju, ostavljena sama u kolicima, neutješno je plakala i to je privuklo njihovu pažnju. Zbunilo ih je to, prepričavaju susjedi, što im se beba činila uhranjenom i njegovanom, pa na prvu nisu znali što učiniti. No kako je vrijeme odmicalo, shvatili su da je jedino rješenje pozvati policiju i Hitnu pomoć.

Policija je, prepričavaju susjedi, potom pozvala ekipu nadležnog Centra za socijalnu skrb koja je zbrinula nesretno dijete, a policija je izuzela sve raspoložive dokaze s lica mjesta ne bi li pronašla onoga tko je dijete ostavio iza crkve. Međutim, i policija se brzo morala suočiti s tim da nemaju boljeg rješenja nego zamoliti javnost za pomoć - možda netko prepozna dijete, zna tko su mu roditelji ili ikakva bližnja rodbina...

U samoj crkvi, kako doznajemo, nisu im mogli biti od velike pomoći. Kako nam je rekao muškarac koji se javio na telefon u župnom uredu, crkva nema sustav videonadzora pa time otpada svaka mogućnost da se sporna večer i događaji iz crkvenog dvorišta pregledaju na snimkama. Za više informacija od toga, nije bio osobito raspoložen.

I inače su stanari koji žive u neposrednoj blizini crkve dosta šturi u prepričavanju događaja koji je potresao naselje i o kojem, među sobom, ne prestaju pričati. Tvrde da su im policajci koji su izašli na teren dali naputak da ne pričaju baš puno o tome što se dogodilo, kako odavanjem informacija koje njima možda mogu koristiti ne bi poremetili tijek istrage.

"U kolicima ju je gurala crnka srednje visine"

PU zagrebačka dobila je puno dojava, ali ne može se reći da ijedna od njih daje kvalitetan trag. RTL neslužbeno doznaje da je beba smještena u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj.

U tjedan dana policija nije uspjela otkriti tko je djevojčica. Poznato je tek da je djevojčicu u kolicima dovezla žena s kojom je pričao jedan susjed.  

"Susjed je prošao kraj te ženske kad je gurala kolica i još ga je pitala za ulicu, zahvalila i otišla", kazao je susjed Zlatan Požega, Brestje, dodavši da se radi o crnke srednje visine.

"Nisu utvrđeni znakovi zlostavljanja"

Djevojčica je dobro i trenutno se nalazi pod skrbništvom Centra za socijalnu skrb. Potvrdila je to za Novu TV Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, dodajući da je dijete pregledano i u bolnici.

"S obzirom da ništa nismo znali o njoj, nismo ništa htjeli ništa prepustiti slučaju. Ona je odvezena u bolnicu. Hvala Bogu, ovo dijete je zdravo, nisu utvrđena zlostavljanja ni komplikacije. Ona nije bila hospitalizirana i sad je u ustanovi na sigurnom", kaže Brozić Perić.

Pojasnila je da dijete u takvim slučajevima, ukoliko mu se roditelji ne pronađu u naredna tri mjeseca, može ići u proceduru posvojenja.

"Ovakvi slučajevi su rijetki u Hrvatskoj, ali se ne bi trebali nikada dogoditi jer su vrata Cetra za socijalnu skrb uvijek otvorena i baš svatko može doći po pomoć i savjet. Nitko ne treba ostaviti dijete u kolicima usred noći ispred crkve", kaže Brozić Perić.

Pročitajte više