Šest država NATO-a se priprema za rat s Rusijom. Gradit će "zid od dronova"

Foto: EPA

Šest zemalja NATO-a planira razviti "zid od dronova" kako bi obranile svoje granice s Rusijom. Ministri iz Finske, Norveške, Poljske i triju baltičkih država rekli su tijekom vikenda da su razgovarali o stvaranju koordiniranog sustava dronova duž svojih granica s Rusijom kako bi se "spriječilo krijumčarenje i daljnje provokacije", prenosi Financial Times.

"Ovo je potpuno nova stvar - zid od dronova koji se proteže od Norveške do Poljske - a cilj je koristiti dronove i druge tehnologije za zaštitu naših granica protiv provokacija iz neprijateljskih zemalja i za sprječavanje krijumčarenja", izjavila je ministrica unutarnjih poslova Litve Agnė Bilotaitė za Baltic News Service.

Svih šest zemalja suočeno je, kako kažu, s takozvanim hibridnim napadima Rusije posljednjih mjeseci i godina, uključujući slanje tražitelja azila iz Afrike i s Bliskog istoka preko njihovih granica.

Mari Rantanen, finska ministrica unutarnjih poslova, rekla je javnoj televiziji Yle da će se plan "poboljšati s vremenom" i da bi mogao pomoći u obrani 1340 kilometara duge granice te nordijske zemlje s Rusijom.

Pojedinosti o vremenu i načinu na koji će Zid od dronova funkcionirati nisu dani. Bilotaitė je rekla da svaka zemlja treba napraviti "domaću zadaću" i predložila da se koriste i fondovi EU.

Planovi za rat s Rusijom

Države NATO-a na prvoj liniji pojačale su upozorenja o namjerama Rusije nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022. Rusko ministarstvo obrane objavilo je prošli tjedan na svojoj web stranici nacrt prijedloga o jednostranom proširenju pomorskih granica s Litvom i Finskom, a potom je plan izbrisalo.

Dan kasnije ruski graničari uklonili su 25 plutača iz estonskih voda koje su označavale granicu, što je izazvalo bijes u Tallinnu.

Ruski rat protiv Ukrajine istaknuo je važnost dronova u ratovanju, a obje strane ih koriste u napadima. Nekoliko zemalja NATO-a odgovorilo je uspostavljanjem ili ojačavanjem svojih jedinica za ratovanje dronovima.

Šest zemalja NATO-a također je na sastanku raspravljalo o planovima za evakuaciju velikih dijelova svog stanovništva u slučaju sukoba. Finski dužnosnici su, na primjer, izrazili iznenađenje što je Ukrajina zadržala civilno stanovništvo na ili u blizini bojišnice, rekavši da obrambeni planovi te nordijske zemlje uključuju evakuaciju pograničnog stanovništva.

Pročitajte više