Šest novih slučajeva, umrla žena. Otvaraju autoškole, promjena i za ugostitelje

Foto: Index

U PROTEKLA 24 sata novih je šest slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a preminula je još jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Šest  je novooboljelih osoba u zadnja 24 sata u Hrvatskoj, a njihov ukupan broj je 2125", kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Do sada je testirano 41.930 osoba, od toga u zadnja 24 sata njih 877. Na bolničkom liječenju je 195 soba, devet manje nego prethodnog dana, a na respiratoru je 13 bolesnika.

Novih je 40 bolesnika ozdravilo od zaraze koronavirusom, ukupno je do sada 1641 osoba ozdravila. U samoizolaciji se nalazi 18.081 osoba.

Grba-Bujević izvijestila je da je od sinoć u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminula jedna osoba pa je ukupan broj preminulih od koronavirusa 86.

Božinović je kazao da će danas donijeti dvije odluke o popuštanjima. "Dopustit će se rad autoškola", rekao je Božinović.

"Također, izvan snage se stavlja odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta", dodao je Božinović.

Markotić je kazala da je umrla žena koja je 1949. godište.

"Imala je cijeli niz kroničnih bolesti", kazala je Markotić.

Capak je komentirao situaciju na Braču.

"Pacijent se liječio u Splitu, vratio se u Nerežišće. Više osoba ga je posjetilo kod kuće. Od tih osoba je jedna pozitivna. Pacijent je premješten u Dom na Braču. Iz predostrožnosti je uzeto 40-ak briseva", rekao je Capak.

"Situacija je pod kontrolom", dodao je.

Velika promjena što se tiče ugostitelja

Capak je komentirao i više zahtjeva ugostitelja.

"Prvo je potrebno da kažem da su prijepodne objavljene upute za rad kafića i restorana", rekao je Capak.

"Mi smo propisali stroge mjere koje se tiču higijene i dezinfekcije. Tu nema spornih elemenata. Ima jedna razlika, a to je da je bilo rečeno da će se pustiti samo oni koji imaju terase. Međutim, mi imamo puno ugostitelja bez terasa, donesena je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu", rekao je Capak.

O propusnicama

Stožer je upitan i o propusnicama.

"Najvažnija je povoljna situacija epidemiološka. To će se razmotriti do 11. 5. To bi značilo nastavak ovog povoljnog trenda, mi ćemo donijeti odluku koja može ići prema potpunom ukidanju", rekao je Božinović

Capak je rekao da bi se izbori u ovom trenutku mogli održati.

Upitan za slučaj na Braču, Capak je rekao da je pretpostavka da je pacijent koji se vratio iz Splita pozitivan, ali se čekaju rezultati.

Božinović je komentirao i odluku o otvaranju škola.

"Bio sam na vladi, pozivam vas da popratite što su o tome rekli Divjak i premijer. Vjerujem da će ona nakon sjednice dati dodatna objašnjenja", rekao je Božinović.

Capak je upitan o cateringu.

"Oni su radili i sada dostavu. A što se tiče proslava i većeg broja ljudi, to moramo propisati, to je nešto drugačije od ugostiteljskih objekata", rekao je Capak.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više