Šestan: Prostor Kinoteke treba riješiti s gradom Zagrebom

POMOĆNIK ministra kulture Srećko Šestan izjavio je danas kako pitanje prostora Kinoteke nije u ovlasti Ministarstva kulture, već ga treba pokušati riješiti s gradom Zagrebom.

Profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ivan Ladislav Galeta u otvorenu pismu pomoćniku ministra kulture upozorava na problem prostora Kinoteke, napominjući kako je ovo četrnaesti naraštaj studenata koji će dobiti diplome, a da gradivo koje su studirali gotovo nisu ni vidjeli. Također pita što je trenutačno za Ministarstvo kulture i grad Zagreb važnije od dugogodišnjeg problema uvida u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu.

Šestan kaže da ni u jednom trenutku nije bilo govora o gradnji nove zgrade Kinoteke s novcem Ministarstva kulture, odnosno državnog proračuna.

"Ministarstvo kulture nema vlastito zemljište i objekte koji bi poslužili za bilo kakvu gradnju ili smještaj djelatnosti Kinoteke, no ako bi grad Zagreb, koji raspolaže građevnim zemljištima, odobrio takvu mogućnost, Ministarstvo kulture bi razmotrilo mogućnost sufinanciranja gradnje", kaže Šestan.

Što se tiče prioriteta, javnost je već nekoliko puta obaviještena o kapitalnim projektima koje Ministarstvo kulture financira, podsjeća Šestan.

Galeta u otvorenom pismu, dostavljenu i na više drugih adresa, pita "zašto Ministarstvo i grad Zagreb hitno, barem privremeno, ne riješe tu nacionalnu kulturnu sramotu".

Sveučilište u Zagrebu prije godinu dana zatražilo je od bivšeg ministra kulture Antuna Vujića i zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić da se što hitnije pronađe odgovarajuće rješenje za kinodvoranu Hrvatske kinoteke.

Rješenje kinodvorane za Kinoteku od posebne je važnosti za Sveučilište, stajalo je tada, uz ino, u pismu Sveučilišta.

Pročitajte više