Šestorica u Splitu pritvoreni zbog šverca više od 360 kilograma kokaina iz Latinske Amerike

USKOK je u Splitu pritvorio šest osoba zbog više od 360 kilograma kokaina prošvercanog iz Latinske Amerike u Španjolsku. To je, dakako, trebala biti samo usputna stanica u opskrbi više europskih država, pretpostavlja se Hrvatske i bliskih zemalja regije.

Osumnjičenici su privedeni na ispitivanje i pritvoreni. Među njima su, kako doznajemo, i braća Ante i Petar Čosić iz Tomislavgrada, o čijem se uhićenju doznalo jučer kad je u akciju stupilo Tužilaštvo BiH. Uhićen je bio i Miljenko Žaja Krojf, no on je nakon ispitivanja u Mostaru pušten. 

Više informacija najavljeno je tek za ponedjeljak, jer su u tijeku još neke operativne akcije pa je razumljiva i suzdržanost zvaničnih izvora. Usto, navodno su neki osumnjičenici još uvijek u bijegu.

Dobro pripremana akcija

Do pritvaranja šestorice osumnjičenika u Splitu i zapljene respektabilne količine kokaina u Španjolskoj došlo je nakon dobro pripremane akcije pod pokroviteljstvom američke DEA-e, koja je trajala gotovo godinu dana i ostvarena je u suradnji s policijama, državnim odvjetništvima i tajnim službama nekoliko europskih i latinoameričkih zemalja.

Osim grupe hrvatskih državljana, u inozemstvu je uhićeno još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa švercom kokaina iz Latinske Amerike.

Kako su jučer izvjestili srpski mediji, u španjolskoj luci Tarragona uhićena su trojica Srba i trojica Crnogoraca, članovi posade broda Perast, kojim je kokain dopremljen iz Argentine. I posadu i brod pratili su agenti DEA-e, koji su Španjolcima dojavili da kokain stiže brodom koji plovi pod zastavom Svetog Vincenta.

Dio droge je nađen na brodu, a dio po takozvanim sigurnim kućama, koje su u Tarragoni i okolici pronašli Srbi, koji su se nastanili na tom području. Sve skupa, radi se o nekih 77 kilograma kokaina. U Crnoj Gori je uhvaćen sedmi član bande.

Brazilci prvi razbili srpsku narko bandu

Sa akcijom je prva započela brazilska policija, koja je početkom svibnja razbila srpsku narko bandu, 20-ak osumnjičenih za međunarodno rasturanje kokaina. Tijekom akcije zaplijenjeno je čak 620 kilograma kokaina i 12,5 milijuna dolara.

Srpska narko banda djelovala je na teritoriju nekoliko brazilskih saveznih država, a mnogi od uhićenih zapravo su lica s tjeralica pa je pokrenut i postupak izručenja.

Pročitajte više