Sestrične (11 i 12) otrovale se ugljikovim monoksidom. U bolnicu stigle bez svijesti

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Jučer oko 22 sata u Požegi, u kupaonici obiteljske kuće, došlo je do trovanja ugljikovim monoksidom dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina, objavila je policija.

Djeca su prevezena u Opću županijsku bolnicu Požega na pružanje daljnje liječničke pomoći. Utvrđene su im lake tjelesne ozljede te su zadržana radi daljnjeg liječenja.

Kako doznaje Danas.hr, riječ je o dvije djevojčice, odnosno sestrične, koje su bile u obiteljskoj kući svoje bake. Navodno su stigle u požešku bolnicu bez svijesti. Jedna od njih prevezena je kasnije u Klinički bolnički centar Osijek. Trenutačno su obje stabilno. Očevid bi trebao utvrditi što se dogodilo i kako.

Policija poslala upozorenje

Policija često upozorava građane na opasnost trovanja ugljikovim monoksidom, plinom koji je poznat i kao "tihi ubojica" jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena a da to uopće ne primijeti.

Savjeti građanima su da plinska trošila i trošila na tekuća goriva redovito servisiraju kod ovlaštenih servisera, a potrebno je i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, što treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. 

Potrebno je i redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice te redovito prozračivati prostorije, poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i drugih mjesta gdje se koriste plinska trošila ili peći za grijanje.

Policija također savjetuje građanima da ne zaključavaju kupaonicu prilikom tuširanja ako koriste plinski bojler kako bi im se u slučaju trovanja moglo brzo priskočiti u pomoć. Građanima se savjetuje i da nabave detektor ugljikova monoksida i da ga stručna osoba postavi na primjereno mjesto.

Pročitajte više