"Severini i Igoru su poklonili čokoladice, a naša djeca su nebitna, gadi mi se ovo društvo"

Foto: Sergej Trifunović/Instagram

DRUŠTVENIM mrežama proširio se status Držislava Šuška, predsjednika udruge Baranjski leptirići i Predsjednik Hrvatskog saveza udruga OSIce, koji je sasuo paljbu po tvornici Zvečevo optuživši ih da su Severini spremni donirati 600 besplatnih čokolada dok za djecu s posebnim potrebama o kojima skrbi udruga Baranjski leptirići nemaju razumijevanja.

"Čitam kako je Zvečevo poklonilo Severini i Igoru 600 posebno napravljenih čokolada Braco i Seka sa nazivom Severina i Igor.

Već nekoliko godina pišemo Zvečevu a i svim ostalim tvrtkama da doniraju slatke proizvode da bi za djecu članove Udruge Baranjski leptirići osigurali poklone da se i oni razvesele za Bozićne blagdane. Za to nema razumijevanja ali za one koji se kupaju u novcu imaju razumijevanja. Naravno Severina je dobra reklama a naša djeca su nebitna.

Gadi mi se ovo društvo koje smo stvorili.

Kada djeca nisu dobila pomoćnika u nastavi, kada nemaju fizioterapeuta, logopeda, defektologa o tome ne pišu svi mediji, ali o vjencanju su puni mediji...

Sramota...

I nismo ni zaslužili ništa bolje nego da cijeli ovaj planet ode u pičku materinu ...i da sve počne iz početka", stoji u Facebook statusu koji se brzo proširio društvenim mrežama. Komentari su uglavnom negativni, a upravu Zvečeva se proziva za potpunu socijalnu neosjetljivost.

Zatrpali stranicu Zvečeva

Iako je posljednji post na Facebook stranici Zvečeva postavljen u svibnju, građani su ih zatrpali s komentarima u kojima im poručuju da ih može biti sram.

A post sa statusom Držislava Šuška koji je sheran na stranicu Zvečeva skupio je preko 30 tisuća lajkova.

Index je još jučer kontaktirao vi zatražio komentar, rekli su da će odgovor stići danas. Objavit ćemo ga čim ga dobijemo. Neslužbeno doznajemo kako je Zvečevo česti donator svojih proizvoda.

"Dok nismo spomenuli Severinu svi su nas ignorirali"

Šušak je danas objavio kako je "pozornost koju je tekst o čokoladi, Severini, Igoru i djeci s teškoćama privukao, samo još jedan od dokaza i dodatna potvrda koliko smo mi marginalna tema".

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Jer, da u tom pisanju nisam spomenuo Igora i Severinu, jednostavne riječi kao dijete s teškoćama, rehabilitacija ili trebamo važnost nitko ne bi primijetio niti bi se isti tekst toliko puta podijelio i završio praktički na naslovnicama. U svemu ovome Igor, Severina i Zvečevo za nas su marginalni i samo simbolika onome što smo s ovim pokušali reći.

Naime, toliko smo tekstova i statusa napisali, toliko puta apelirali na javnost, pa evo i nedavno s pokušajem akcije s kojom bi osvijestili javnost da riječ „retardirani“ prestanu koristiti kao uvredljivi pridjev, no dok se netko kao Severina u tome nije spomenuo, svijet nas je ignorirao.

Društvo smo iznimno poremećenih vrijednosti. Pažnja se, baš kao i ove čokolade, poklanjaju onima koji imaju sve i pažnjom dobijaju dodatne milijune. Najslabiji nikada ne dobijaju ni poklone ni pažnju, najslabiji jesu i ostaju neprimjetni. Nama zaista nije poanta toga je li to Zvečevo i Severina ili Obama i Snickers, naša poanta je skrenuti pažnju na to koliko se zaista važnih životnih aspekata zanemaruje dok se paralelno slavi i veliča žutilo, senzacionalizam i slava.

Nakon kraja ove farse, baš se nitko neće sjećati tamo neke djece s teškoćama u ovoj priči i to je ono što želimo promijeniti. Iz ove priče moramo naučiti koliko je važno vidjeti djecu s teškoćama i poklanjati im nešto svaki dan. Za nas je čokolada svako priznavanje u društvu, svaki osmijeh i pružena ruka koju nam uputite, svaka slomljena predrasuda i svaki put kada se kraj ostatka ljudi osjetimo jednaki.

Predsjednik udruge Baranjski leptirići i Predsjednik Hrvatskog saveza udruga OSIce Držislav Šušak"
 

Pročitajte više